16 Νοε 2009

Πέθανε ο πνευματικός ηγέτης των Σέρβων κι ένας φίλος της Ελλάδας

Η σερβική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα τρεις ημέρες εθνικού πένθους από αύριο, Δευτέρα, μετά το θάνατο του Πατριάρχη Παύλου (Γκόϊκο Στοίσεβιτς), που υπήρξε ο πνευματικός ηγέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας για περίπου 20 χρόνια. Η Ορθόδοξη Εκκλησία επιβεβαίωσε σήμερα το μεσημέρι το θάνατο του μακαριστού Παύλου, 95 ετών, στο Νοσοκομείο της Στρατιωτικής Ακαδημίας, του Βελιγραδίου.

Η υγεία του Πατριάρχη είχε επιδεινωθεί εδώ και αρκετά χρόνια και ο μακαριστός δεν είχε κάνει τα τελευταία δυο χρόνια, δημόσιες εμφανίσεις καθώς είχε εισαχθεί στην κλινική στις 13 Νοεμβρίου του 2007.. Ο σερβικός τύπος είχε αναφερθεί πέρυσι στο αίτημά του να απαλλαγεί των καθηκόντων του, το οποίο ωστόσο δεν είχε γίνει δεκτό. Ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος που τον αντικαθιστούσε στα καθήκοντα του εδώ και μερικά χρόνια, έκανε τη δημόσια δήλωση για το θάνατό του.

Ο μακαριστός Παύλος υπήρξε ο πνευματικός ηγέτης των ορθόδοξων Σέρβων κατά τη διάρκεια της ταραχώδους και αιματηρής περιόδου που οδήγησε στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίαςκαι ένας εκ των σημαντικότερων υποστηρικτών των Σέρβων στο Κόσοβο

"Ο όρκος μας είναι να κάνουμε να κλάψει κανένα παιδί και να μην λυπήσουμε καμία ηλικιωμένη γυναίκα επειδή ανήκει σε άλλη θρησκεία ή σε άλλη εθνότητα" δήλωνε στις αρχές της δεκαετίας του '90, όπως μετέδωσε χθες η κρατική τηλεόραση RTS.

O Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Beta, δήλωσε ότι πρόκειται για μια "αναντικατάστατη απώλεια για όλο το σερβικό έθνος" και ότι αυτός ο θάνατος αποτελεί γι' αυτόν "προσωπική απώλεια".

Να υπογραμμιστεί ότι ο μακαριστός Πατριάρχης είχε σπουδάσει επί δυο χρόνια ιερατική στην Αθήνα (1955-57).

Η κηδεία του αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου, την προσεχή Τετάρτη.