16 Νοε 2009

ΟΑΣΕ: Συνομιλίες Γενεύης για την Γεωργία - Οσετία

Διεξήχθη στη Γενεύη, την περασμένη Πέμπτη (12.11) ο όγδοος γύρος των «Συνομιλιών της Γενεύης» για θέματα ασφάλειας και σταθερότητας καθώς και ανθρωπιστικά θέματα με επίκεντρο την κρίση στη Γεωργία και την προσπάθεια να συγκροτηθούν μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης των εξελίξεων και αποτροπής νέας κρίσης.

Οι τρεις συμπρόεδροι των «Συνομιλιών της Γενεύης» Pierre Morel, Ειδικός Εκπρόσωπος της Ε.Ε, Johan Verbeke, Ειδικός Εκπρόσωπος του Γ.Γ. ΟΗΕ και ο Πρέσβης Χαρ. Χριστόπουλος, Ειδικός Απεσταλμένος της ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ ενημέρωσαν τον τύπο για τα αποτελέσματα των συζητήσεων. Η Έκθεση της Ανεξάρτητης Διεθνούς Διερευνητικής Αποστολής για τη Διαμάχη στη Γεωργία υπό την ελβετίδα πρέσβειρα Heidi Tagliavini, θεωρήθηκε ότι περιέχει χρήσιμες υποδείξεις για την οικοδόμηση ενός σταθερότερου μέλλοντος στην περιοχή.

Κατά τον Πρέσβυ Χριστόπουλο εκ μέρους του ΟΑΣΕ, το σημαντικό στοιχείο του 8ου γύρου των Συνομιλιών της Γενεύης ήταν ότι οι συμμετέχοντες άρχισαν να συζητούν τις προβλέψεις μιας μελλοντικής συμφωνίας για την μη χρήση βίας και άλλες διευθετήσεις διεθνούς ασφάλειας. Επεσήμανε επίσης ως θετικές τις συναντήσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο των Μηχανισμών Πρόληψης Επεισοδίων για τη Γεωργία και Οσετία.