19 Ιαν 2010

Η Βιέννη για την ελληνική πρωτοβουλία "Δυτικών Βαλκανίων".

Τη σαφή υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων από την επίσημη Βιέννη, και την προώθησή της από κοινού με την Αθήνα, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλει προηγούμενες δηλώσεις του σχετικά με το Κόσοβο (βλέπε σε άλλο θέμα μας), ο οποίος αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, στην ελληνική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.
Αναφερόμενος στην «απεμπλοκή», που σημειώθηκε στα τέλη του 2009, στη μακροχρόνια διένεξη ανάμεσα στην Κροατία και τη Σλοβενία, ο κ. Σπίντελεγκερ εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξουν ήδη μέσα στο 2010 συγκεκριμένα γεγονότα και ως προς την ΠΓΔΜ, με την οποία, όπως σημείωσε, «έχει προβλήματα η Αθήνα, καθώς η Ελλάδα, για ιστορικούς λόγους, δεν θέλει να δεχθεί την ονομασία Μακεδονία για τη χώρα αυτή». Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η χώρα του προσφέρεται να βοηθήσει στην υπόθεση αυτή ως μεσολαβητής και πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει μία λύση αυτής της διαφοράς για την ονομασία ακόμη και μέσα στην Ανοιξη. Συγχρόνως ανακοίνωσε, πως ο ίδιος, μετά την επίσκεψή του Αθήνα, πρόκειται να μεταβεί στα Σκόπια.
Ο κ. Σπίντελεγκερ ανέφερε πως η από κοινού «πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια» θα διατυπωθεί επίσημα κατά τις συνομιλίες του στην Αθήνα, ενώ έκανε λόγο για ένα μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα, μέχρι το 2020, που ο ίδιος πιστεύει να έχει γίνει η ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση χωρών όπως η Κροατία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Αλβανία.
Αρκετά προσεκτικός ήταν ο ίδιος ως προς το Κόσοβο, όπου, όπως είπε, πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά πράγματα, με πρώτη προϋπόθεση μία αναγνώρισή του από όλους τους κοινοτικούς εταίρους.
Σε σχέση με την Τουρκία, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Αγκυρα θα πρέπει να κάνει ένα βήμα εμπρός στο Κυπριακό, καθώς όπως είπε, ο δρόμος της ένταξης περνάει από την Κύπρο, ενώ επισήμανε πως έχει υπάρξει πάγωμα, «και αυτό θα παραμείνει», για τα οκτώ επίκαιρα κεφάλαια διαπραγμάτευσης.
Τα σχέδια της ισπανικής προεδρίας στην ΕΕ, να δρομολογήσει ή να ανοίξει τα τέσσερα κεφάλαια, ο ίδιος τα χαρακτήρισε ως πολύ φιλόδοξα, και επανέλαβε εκ νέου την πάγια αυστριακή θέση πως, οι τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν, σε κάθε περίπτωση, με ανοικτή κατάληξη. Σημείωσε ακόμη, πως το δικό του κόμμα - το συγκυβερνών με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα - υποστηρίζει τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Αυστρία για την ένταξη της Τουρκίας και πως προτιμά μία προνομιακή σχέση για την Τουρκία, από μια πλήρη ένταξή της στην ΕΕ.