15 Οκτ 2009

Συνάντηση Κλίντον - Λαβρόφ στη Μόσχα -κριτική τύπου

O ρωσικός Τύπος αναφέρεται στην χθεσινή επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον στη Μόσχα, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών βρέθηκαν τα θέματα ασφαλείας.
-- Η εφημερίδα Κομμερσάντ σημειώνει ότι δεν υπεγράφησαν συμφωνίες μετά τις συνομιλίες. Εν τούτοις, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπογράμμισαν πως Μόσχα και Ουάσιγκτον έχουν σημειώσει πρόοδο στις διαβουλεύσεις για το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, της μείωσης των στρατηγικών επιθετικών όπλων και του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν. Αυτό σημαίνει ότι η φάση επανέναρξης (reset) στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις συνεχίζεται.
Ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κατονόμασε ως πρώτο αποτέλεσμα της «επανέναρξης» την έναρξη των εργασιών της ρωσο -αμερικανικής προεδρικής επιτροπής, που δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη Μόσχα, τον περασμένο Ιούλιο. Ο κ. Λαβρόφ έπλεξε ακόμη μια φορά το εγκώμιο του Αμερικανού προέδρου για την απόφασή του να εγκαταλείψει τα αντιπυραυλικά σχέδια των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη.
Οι δύο υπουργοί στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή τους έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στο πυρηνικό πρόβλημα του Ιράν. Σύμφωνα με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, η Ρωσία άρχισε να συνεργάζεται ενεργά με τις ΗΠΑ σε αυτό το θέμα. Λαβρόφ και Κλίντον μίλησαν με διφορούμενες διατυπώσεις για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν.
-- Η ε/φ Νόβιε Ιζβέστια γράφει ότι Λαβρόφ και Κλίντον συζήτησαν τρία μείζονα ζητήματα: τις εργασίες στο πλαίσιο της κοινής ρωσο-αμερικανικής επιτροπής -επικεφαλής της οποίας είναι οι πρόεδροι των δύο χωρών- την κατάσταση όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη νέα συμφωνία για τη μείωση των στρατηγικών όπλων. Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ συμφώνησαν να επανεξετάσουν τη συνθήκη START. Η υπάρχουσα συμφωνία εκπνέει στις 5 Δεκεμβρίου και ακόμα δεν έχει υπογραφεί η νέα. Μετά τη συνάντηση με την κα Κλίντον, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συντόνισαν τις εργασίες της κοινής επιτροπής και σημείωσαν πρόοδο στον σχεδιασμό της νέας συμφωνίας START, η οποία θα είναι έτοιμη εντός των χρονικών ορίων, στις αρχές του χειμώνα.
-- Η Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα αναφέρει ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα συζητήθηκε στο πλαίσιο της απόφασης του Μπαράκ Ομπάμα να μην αναπτυχθεί στην Πολωνία και την Τσεχία. Οι δεσμεύσεις της αμερικανικής αντιπροσωπίας την παραμονή της συνάντησης στη Μόσχα και οι πληροφορίες ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει την κοινή με την Ρωσία ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος, προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον.
Λαβρόφ και Κλίντον συμφώνησαν να συνεχιστεί η από κοινού ανάλυση των κινδύνων από την πυραυλική διασπορά, στο πλαίσιο της νέας αμερικανικής αντιπυραυλικής αρχιτεκτονικής. Η κα Κλίντον σημείωσε ότι οι δύο χώρες προετοιμάζουν την δημιουργία κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών. «Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για τη συνέχιση των εργασιών προκειμένου να οργανώσουμε τις προσπάθειες μαζί με ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, που ενδιαφέρονται να αναλύσουν τους κινδύνους από τη διασπορά των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες.