15 Οκτ 2009

Κυπριακή ανησυχία για την Έκθεση Προόδου της .Ε.Ε. για την Τουρκία

Ο Υπουργός Εξωτερικών,. Μάρκος Κυπριανού κλήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους να προβεί σε ένα πρώτο σχόλιο αναφορικά με την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία που δόθηκε το μεσημέρι στη δημοσιότητα.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε σήμερα, θα παρουσιαστεί επίσημα αργότερα στο Συμβούλιο. Πρόσθεσε πως «το τελικό κείμενο είναι σίγουρα βελτιωμένο από τα προσχέδια, τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είδαν το φως της δημοσιότητας. Βλέπουμε ότι καταγράφει με σαφή τρόπο τις υποχρεώσεις της Τουρκίας και το γεγονός ότι δεν έχει εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις».
Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μια πιο σαφής γλώσσα, αλλά το γεγονός είναι ότι παραμένουν εκεί καταγραμμένα τα γεγονότα». «Υπάρχουν όμως και σημεία, με τα οποία δεν είμαστε απόλυτα σύμφωνοι. Για παράδειγμα, η αναφορά ότι η Τουρκία στηρίζει τις διαπραγματεύσεις θεωρούμε ότι είναι μια επιφανειακή προσέγγιση, διότι δεν μελέτησαν σε βάθος τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, η οποία μπορεί φραστικά να στηρίζει τη διαδικασία, αλλά ουσιαστικά στις τοποθετήσεις της δεν στηρίζει τον επιδιωκόμενο στόχο της ομοσπονδίας, αλλά αναφέρεται σε λύση δύο κρατών και συνομοσπονδία δύο κρατών», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.
Επίσης, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, «μας έχει απογοητεύσει το γεγονός ότι, με βάση ακριβώς τις διαπιστώσεις της Επιτροπής, θα ανέμενε κανείς ότι θα προέβαινε και σε εισηγήσεις για κάποια μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν το Δεκέμβριο. Θεωρούμε ότι αυτό θα ήταν ένα φυσικό επακόλουθο των θέσεων που περιγράφονται στην Έκθεση της Επιτροπής».
«Η Έκθεση είναι ένα εργαλείο, είναι η παρουσίαση κάποιων γεγονότων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση, όμως, για την αξιολόγηση και οι τελικές σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη, λαμβάνονται στο Συμβούλιο και εκεί θα παρουσιάσουμε και τις δικές μας απόψεις. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια κοινή τοποθέτηση. Τουλάχιστον αυτή είναι η επιδίωξή μας, μια κοινή τοποθέτηση γι' αυτό το ζήτημα», σημείωσε ο κ. Υπουργός.
«Βεβαίως, θα μελετήσουμε σε βάθος την Έκθεση, υπάρχουν και άλλες πτυχές που μας ενδιαφέρουν, όχι μόνο όσα αναφέρονται στην Κύπρο. Αλλά υπάρχουν και σημεία που σχετίζονται με την Κύπρο στα οποία πιστεύουμε ότι δεν είναι ακριβής η αναφορά και εδώ θα προβούμε στα ανάλογα σχόλια», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι παρόλο που δεν είναι ορθή η αναφορά ότι η Τουρκία στηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, είναι θετικό το γεγονός ότι η Επιτροπή καλεί την Τουρκία αυτή τη φορά να στηρίξει έμπρακτα το αποτέλεσμα της διαδικασίας - όχι μόνο στη δημιουργία καλού κλίματος - και μάλιστα αυτό το αποτέλεσμα, δηλαδή η λύση, να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η μετάβαση από την υποχρέωση της Τουρκίας για δημιουργία καλού κλίματος στην υποχρέωσή της για έμπρακτη συμβολή στην επίτευξη λύσης είναι ένα από τα θετικά στοιχεία αυτής της Έκθεσης, σημείωσε ο κ. Κυπριανού.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες με τους ομολόγους του στην Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «μέσα από αυτές τις επαφές θα σχολιάσουμε την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου». «Προσβλέπουμε ότι μέσα από αυτό το διάλογο θα γίνουν κατανοητές οι θέσεις μας και θα υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατόν στήριξη προς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου» κατέληξε.