15 Οκτ 2009

Αντιδράσεις στο Ισραήλ για τον Τουρκικό "αποκλεισμό"

Επιτροπή στο Ισραήλ, διερευνά τα αίτια του αποκλεισμού του Ισραήλ από την στρατιωτική άσκηση συμμαχικών δυνάμεων στο τουρκικό εναέριο χώρο, που πραγματοποιείται από τις 12 έως τις 23 Οκτωβρίου. ¨
Μολονότι οι ισραηλινές και οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να μειώσουν τις διπλωματικές συνέπειες της απόφασης της Άγκυρας να ματαιώσει τη συμμετοχή του Ισραήλ στην στρατιωτική άσκηση «Αετός της Ανατολής» , οι Ισραηλινοί διπλωμάτες μιλούν ανεπισήμως για «κρίση» στις διμερείς σχέσεις. Συμπληρωματική απόδειξη παρέχει η σημερινή σύγκλιση του τουρκο-συριακού συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας, στο Alep της Συρίας, καθώς δείχνει ότι η Τουρκία θέλει να πάρει αποστάσεις από το Ισραήλ, προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο τους μουσουλμάνους γείτονές της.
Σύμφωνα με έναν Ισραηλινό διπλωμάτη, ο αποκλεισμός του Ισραήλ από την στρατιωτική άσκηση αποτελεί είναι το τελευταίο σύμπτωμα μια συνεχούς επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Οι Ισραηλινοί διπλωμάτες θεωρούν ότι μετά από μια περίοδο διαμόρφωσης προνομιακών σχέσεων, η Τουρκία του Ερντογάν θεωρεί ότι θα έχει περισσότερα οφέλη μέσα από την ανάκτηση της περιφερειακής της επιρροής, όπως συνέβαινε κατά την οθωμανική περίοδο. Η Τουρκία έχοντας για καιρό προβληματικές σχέσεις με τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ, απομονωμένη στη Μέση Ανατολή, όπως και το Ισραήλ, αποκαθιστά τώρα τις σχέσεις της με τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη, η οποία της παράσχει, κυρίως, το φυσικό της αέριο.
Το εβραϊκό κράτος ανησυχεί από αυτή τη διπλωματική εξέλιξη, μολονότι οι στρατιωτικοί δεσμοί με την Τουρκία παραμένουν ισχυροί. Το Ισραήλ συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον τουρκικό εναέριο χώρο για την εκπαίδευση των πιλότων του, ενώ δύο σημαντικά προγράμματα συνεργασίας βρίσκονται σε εξέλιξη: ο εκσυγχρονισμός από το Ισραήλ των αρμάτων M-60 (ο οποίος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί) και των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Για χρόνια η Τουρκία στηρίζονταν στις προνομιακές σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ, για να προωθήσει τις υποθέσεις της στην Ουάσιγκτων. Σήμερα όμως δεν το χρειάζεται, η βούλησή της για την προσέγγιση του ισλαμικού κόσμου συναντά εκείνη της κυβέρνησης Ομπάμα.