15 Οκτ 2009

Η Τσεχία εκβιάζει την ΕΕ για τη Λισσαβόνα!

Όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος της Τσεχίας.Vaclav Klaus δεν πρόκειται να υπογράψει την Συνθήκη της Λισσαβόνας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον επόμενο, πιθανό, πρωθυπουργό της Αγγλίας David Cameron να προχωρήσει σε δημοψήφισμα - όπως έχει δηλώσει ότι θα κάνει εφόσον δεν ολοκληρωθεί η επικύρωση της Συνθήκης και από τα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Klaus την περασμένη Κυριακή απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επικυρώσει την νέα Συνθήκη, ενώ ο πρωθυπουργός Jan Fischer παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι σαφώς περισσότερο «φίλο-ευρωπαϊστής» συμφώνησε με την απόφαση του προέδρου να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για νέες εξαιρέσεις υπέρ της χώρας του.
Το ζήτημα που φαίνεται ότι θέτουν οι Τσέχοι είναι να προβλεφτεί στην Συνθήκη πως οι γερμανοί της Τσεχίας που εκδιώχτηκαν από την χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους ή αποζημιώσεις, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πολλές τέτοιες υποθέσεις. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Jan Fischer το θέμα θα τεθεί στην ερχόμενη άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες 29 με 30 Οκτωβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Τσεχίας δεν θα προβάλει επιπλέον απαιτήσεις και επομένως υπάρχουν περιθώρια η Συνθήκη της Λισσαβόνας να υιοθετηθεί συνολικά πριν το τέλος του 2009.
Στο μεταξύ, η τελευταία απαίτηση του «ευρώ-σκεπτικιστή» Vaclav Klaus έχει «εκνευρίσει» τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ και ειδικότερα την Γαλλία και την Γερμανία που πιέζουν για τον τερματισμό αυτής της σημαντικής εκκρεμότητας και διερευνούν την πιθανότητα λήψης αποφάσεων σε βάρος της Τσεχίας.