1 Ιουν 2009

Να παλέψουμε παθιασμένα για μια ισχυρή Ευρώπη

Κοινό άρθρο της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί δημοσίευσε η χθεσινή, γερμανική εφημερίδα, Welt am Sonntag, με τίτλο «Να παλέψουμε παθιασμένα για μια ισχυρή Ευρώπη», στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Περισσότερο από ποτέ είναι τώρα καιρός για δράση. Ο κόσμος βιώνει μια διεθνή χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, που εδώ και δεκαετίες δεν έχει ξαναγίνει. Χρειαζόμαστε νέους κανόνες για τις χρηματαγορές, την οικονομία και τη συμβίωση. Αν θέλουν οι Ευρωπαίοι ο θεωρηθείς εν τη γενέσει του νέος κόσμος να ανταποκρίνεται και στις αξίες τους της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, πρέπει να δραστηριοποιηθούν με πάθος σ’ αυτή τη διαδικασία. Αυτό θέλουμε. Αυτό θα προτείνουμε στους εταίρους μας.
1. Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη, που να μας προστατεύει. Ισχυρή Ευρώπη δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο αυτόματα μεγαλύτερες αρμοδιότητες της ΕΕ, όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά νομοθετήματα ή αυξανόμενα χρηματικά μέσα. Δεν θέλουμε μια γραφειοκρατική Ευρώπη, που θα επιβάλλει μηχανικά σχολαστικές ρυθμίσεις και δεν θα αντιδρά στις αλλαγές. Θέλουμε μια ΕΕ που ακούει προσεκτικά τους ανθρώπους, ανανεώνεται συνέχεια και αναλαμβάνει ηγετικές ευθύνες. Θέλουμε μια ΕΕ, που σέβεται την πολυμορφία των κρατών-μελών της, αλλά παίρνει θέση αποφασιστικά και ενωμένη σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλουμε μια ΕΕ, που απαντά στα ερωτήματα της εποχής μας με θάρρος, ώστε να διασφαλίσει την ευημερία μας. Θέλουμε μια ΕΕ, που προωθεί την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες στη βάση μιας ανανεωμένης στρατηγικής της Λισσαβόνας, που βελτιώνει τον οικονομικό συντονισμό, διατυπώνει αποτελεσματικές πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές στους τομείς της μετανάστευσης, της ενέργειας και της άμυνας, και διαμορφώνει αποτελεσματικότερα και πιο σύγχρονα την κοινή πολιτική της – ιδιαίτερα την αγροτική πολιτική της.
2. Η ΕΕ πρέπει να δώσει άμεση απάντηση στις πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.
Συνεργαστήκαμε στενά για να δαμάσουμε την τραπεζική κρίση πέρσι το φθινόπωρο. Επεξεργαστήκαμε μια ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική δυσπραγία: Στη σύνοδο κορυφής του G20 στο Λονδίνο τον Απρίλιο επιβάλαμε από κοινού επιτυχώς τη θέση μας για τη μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματαγορών.
Το θέμα σ’ αυτή την κρίση δεν είναι η επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων, αλλά το θεμελιώδες ζήτημα: Ποιο οικονομικό μοντέλο θέλουμε; Η άνευ ρυθμίσεων ελεύθερη αγορά απέτυχε. Οδήγησε ακριβώς σ’ αυτή την κρίση, στην οποία ακόμα βρισκόμαστε. Θέλουμε μια οικονομία της αγοράς με συνείδηση ευθύνης, που δεσμεύεται έναντι του επιχειρηματία και του εργαζομένου, όχι του κερδοσκόπου. Μια οικονομία της αγοράς, που ποντάρει σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, όχι στο γρήγορο κέρδος. Στη συνθήκη της Λισσαβόνας η Ένωση δεσμεύεται ρητά για μια «σε μεγάλο βαθμό ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς, που στοχεύει στην πλήρη απασχόληση και στην κοινωνική πρόοδο». Θα παλέψουμε μαζί, για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η δέσμευση θα ληφθεί σοβαρά υπόψη.
3. Καλούμε την ΕΕ να λάβει τον Ιούνιο τις πρώτες αποφάσεις, για να διασφαλίσει μια γνήσια ευρωπαϊκή ρύθμιση του οικονομικού τομέα, που θα βασίζεται στον συντονισμό και τη συνεργασία των ρυθμιστών. Όσον αφορά τα Hedgefonds, τους φορολογικούς παραδείσους και τις αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μάνατζερ του οικονομικού χώρου, θέλουμε να γίνει η Ευρώπη πρότυπο για τους άλλους. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα υπηρετεί τις επιχειρήσεις μας και θα προστατεύει τους καταθέτες μας.
4. Στην παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περιοριστεί αδικαιολόγητα η ικανότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να χορηγούν δάνεια με αιτήματα για δικά τους κεφάλαια και στάνταρντ ισολογισμών. Η στιγμή επιβάλλει επάρκεια δανείων για την οικονομία μας. Γι’ αυτό ζητάμε αλλαγή των στάνταρντ ισολογισμών, που έχουν μεγάλη σημασία για την εξυγίανση των εθνικών οικονομιών μας. Εκείνοι που είναι αρμόδιοι να θέσουν αυτά τα στάνταρντ πρέπει να αντιδράσουν σ’ αυτό.
Είμαστε αποφασισμένοι για όλα αυτά τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα να υποστηρίξουμε τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων από την ΕΕ, ιδιαίτερα κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
5. Κατά τη γερμανική και γαλλική προεδρία η ΕΕ δεσμεύτηκε αποφασιστικά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Με το πακέτο μέτρων για το κλίμα η ΕΕ είναι η πρώτη – και μέχρι τώρα μοναδική – περιοχή του κόσμου, που καθιέρωσε μια σειρά φιλόδοξων και νομικά δεσμευτικών κανόνων, για να ανταποκριθεί στους διεθνείς, αναγκαίους στόχους, προκειμένου να αποτραπεί αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μεγαλύτερη των δύο βαθμών. Πρέπει τώρα να πείσουμε τους φίλους και εταίρους μας να δεσμευτούν και αυτοί για να διασφαλίσουμε ότι τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη θα συναφθεί παγκόσμια συμφωνία, που θα ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες προκλήσεις. Ο στενότερος σύμμαχός μας, τα ΗΕ, και τα υπόλοιπα βιομηχανικά κράτη θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν εξίσου έντονα με μας τους Ευρωπαίους. Μόνον έτσι θα κατορθώσουμε να συμβάλουν και οι υπό ανάπτυξη χώρες.
6. Η πράσινη ανάπτυξη είναι ευκαιρία για τον κόσμο και ευκαιρία για μελλοντικά διασφαλισμένες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει ηγετική υπευθυνότητα. Ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις μας ανά τον κόσμο θα παραμείνουν ανταγωνιστικές. Οι φιλόδοξες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για το κλίμα δεν πρέπει να οδηγήσουν στο να πέσει θύμα η βιομηχανία της Ευρώπης ενός αθέμιτου διεθνούς ανταγωνισμού. Η προστασία του κλίματος και η ανταγωνιστικότητα πρέπει να αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αν οι διεθνείς εταίροι μας δεν θέλουν να συμμετάσχουν στις προσπάθειές μας, είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
7. Θέλουμε δίκαιο παγκόσμιο εμπόριο στη βάση της αμοιβαιότητας. Τασσόμαστε υπέρ της κατά το δυνατόν ταχύτερης ολοκλήρωσης των συνομιλιών της Ντόχα. Πρέπει να καθιερώσουμε στον ΠΟΕ ένα αποτελεσματικό σύστημα, που θα επιτηρεί την κρατική στήριξη και θα εμποδίζει τα τρίτα κράτη να επιδοτούν υπέρμετρα τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό. Όσο δεν υπάρχει ένα τέτοιο σύστημα, θα πρέπει να σκεφθούμε να υιοθετήσουμε προσωρινές ευρωπαϊκές λύσεις. Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της. Πρέπει να υποστηρίξει την ανάτπυξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που παίζουν στην Α΄ Εθνική παγκοσμίως. Η πολιτική μας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.
8. Είναι σταθερή μας πεποίθηση ότι το παρόν επίπεδο χρέους θα αποτελέσει υπέρμετρο βάρος για τις μελλοντικές γενιές. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, μόλις ξεπεράσουμε το σκόπελο της κρίσης.
9. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον κόσμο. Προς τούτο πρέπει να έχει θεσμούς ικανούς για δράση. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη συνθήκη της Λισσαβόνας. Θα κάνει την Ευρώπη ισχυρότερη. Πέρσι το Δεκέμβριο τα 27 κράτη-μέλη αποφάσισαν να τεθεί από φέτος σε ισχύ η συνθήκη. Χαιρετίζουμε το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της τσεχικής γερουσίας, που αποτελεί την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στο 26ο πλέον κράτος-μέλος και καλούμε του πολιτικά υπεύθυνους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επικύρωσης το ταχύτερο δυνατόν. Θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποδοχής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου των πολιτικά συμφωνηθεισών εγγυήσεων για την Ιρλανδία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ιρλανδοί θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης. Για να είναι ικανή προς δράση, η ΕΕ δεν μπορεί να μην έχει σύνορα. Μια απεριόριστη διεύρυνση δεν είναι δυνατή.
10. Αν θέλει να είναι ισχυρή, η Ευρώπη πρέπει να υπερασπίζεται και τις αξίες και την ταυτότητά της. Βασικό συστατικό της εξωτερικής μας πολιτικής παραμένει ο αγώνας μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της στήριξής μας στην ειρηνική ανάπτυξη όλου του κόσμου. Προς τούτο θα ενισχύσουμε την κοινή μας πολιτική ασφάλειας και άμυνας.
Θέλουμε μια ΕΕ, που θα δίνει με ηγετική δύναμη το καλό παράδειγμα σε σημαντικούς τομείς. Η Ευρώπη μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον κόσμο. Προς τούτο χρειάζεται την αποφασιστικότητα και των 27 κρατών-μελών.
Είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε στην κινητοποίηση της ΕΕ, μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας, για την επίτευξη αυτών των στόχων. Αν θέλουμε να πετύχουμε, πρέπει ο καθένας – πρωτίστως οι ίδιοι οι πολίτες – να καταθέσουν τη συμβολή τους. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική ημερομηνία η 7η Ιουνίου. Καλούμε όλους τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. Είναι το καλύτερο μέσο για να πετύχουμε το στόχο μας για μια ισχυρότερη Ένωση σε έναν ασφαλέστερο κόσμο. Πιστεύουμε σταθερά ότι η Ευρώπη μπορεί, αν θέλει.