4 Φεβ 2010

Ένταση με ΕΕ προκαλεί η άρνηση Ομπάμα να μεταβεί στη Μαδρίτη

Σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων του Σταίητ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού οίκου, η άρνηση του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα να μεταβεί στη Μαδρίτη, προκειμένου να συμμετάσχει στον καθιερωμένο εξαμηνιαίο γύρο διαπραγματεύσεων ΕΕ – ΗΠΑ, αποφασίστηκε γιατί ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να κατανοήσει ποιος αντιπροσωπεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την 1η Ιανουαρίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας. Σύμφωνα με την θέση των ΗΠΑ ως σήμερα οι συναντήσεις στην Ευρώπη, πραγματοποιούντο στις Βρυξέλλες και μετείχαν ο εκάστοτε Ευρωπαίος «Πρόεδρος» σύμφωνα με τις εξάμηνες προεδρίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής και ο κ. Σολάνα σαν εκφραστής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής,. Σήμερα, λένε οι αμερικάνοι, εξακολουθεί να υπάρχει Πρόεδρος της Επιτροπής, Πρόεδρος από την εξάμηνη προεδρία αλλά και εκλεγμένος Πρόεδρος της Ευρώπης. Για τους αμερικάνους λοιπόν είναι σαφές πως η εικόνα αυτή δεν εξυπηρετεί τις συζητήσεις και ζητούν η Ευρώπη να ξεκαθαρίσει τα της εκπροσώπησής της. Μια συζήτηση που υπάρχει και στους κόλπους της ΕΕ.

Όμως η άρνηση του κ. Ομπάμα να μεταβεί στην Ισπανία, έχει κι άλλες κρυφές αιτιάσεις. Για παράδειγμα ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός κ. Θαπατέρο, αρνείται τη συμμετοχή των Ισπανικών δυνάμεων πλέον στο Ιράκ, στο Κόσοβο, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με πολιτικούς που η Ουάσιγκτον μισεί θανάσιμα ακόμη και το άκουσμα του ονόματός τους, όπως ο Κάστρο, ο Τσάβες, ο Λούλα, κ. ά. Κι αυτό δεν είναι άσχετο με την άρνηση του αμερικανού προέδρου να μεταβεί στη Μαδρίτη. Ερωτηματικό όμως γεννάται από τη συμπεριφορά πλέον του κ. Θαπατέρο που δήλωσε πως θα συμμετάσχει στην «Ημέρα Προσευχής» μαζί με άλλες 3.500 προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, σε μια τελετή που οργανώνεται από ένα χριστιανικό φονταμενταλιστικό αμερικανικό ίδρυμα. Ερωτηματικά που προέρχονται τόσο από το ίδιο το Σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας όσο και από ευρωπαϊκούς κύκλους που θεωρούν πως δεν πρέπει να μεταβεί στην Ουάσιγκτον μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη μη επίσκεψη Ομπάμα στη Μαδρίτη., ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ανδρών.

Στις Βρυξέλλες, πολλοί αναρωτούνται αν πρέπει η στάση αυτή του Αμερικανού προέδρου να ερμηνευθεί σε «ευθεία επίθεση στη νέα Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική» μια επίθεση που συμπίπτει χρονικά με τη μαζική επίθεση κερδοσκοπικών founds και του εθνικού τύπου των ΗΠΑ, σε βάρος του ευρώ. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια καλοσχεδιασμένη καμπάνια με σκοπό να «επιστρέψει η Ευρώπη, κάτω από τα Αμερικάνικα φτερά» και να μην επιδιώξει την αυτονόμησή της. Άλλοι ωστόσο θεωρούν πως πρόκειται για έλλειψη πολιτικής από την πλευρά των ΗΠΑ, που βρέθηκαν ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα και αναζητούν μέσα από σπασμωδικές κινήσεις να καταδείξουν την πρωτοκαθεδρία τους, χωρίς κανείς να τους την έχει αμφισβητήσει, τουλάχιστον ακόμη.

Το βέβαιο είναι πως αυτές οι τριβές δεν μπορούν παρά να προκαλούν ρήγματα στις ευρώ-ατλαντικές σχέσεις, που κανείς δεν επιθυμεί όταν κοιτάξει στον ορίζοντα και δει τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δυο πλευρές του ωκεανού. Γι αυτό και θα πρέπει να τα επιλύσουν το ταχύτερο δυνατόν…

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ