4 Φεβ 2010

Οι γλωσσικές διαφορές δημιουργούν προβλήματα στις δικοινοτικές σχέσεις στην πΓΔΜ

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΙΑ, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην πΓΔΜ, κ. Ρίκερ, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με το δήμαρχο του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι, δήλωσε ότι η εκμάθηση γλωσσών είναι ανεκτίμητης αξίας, ότι η εκπαίδευση δεν θα πρέπει να πολιτικοποιείται και ότι η πΓΔΜ θα πρέπει να επικεντρωθεί στο μέλλον των νέων ανθρώπων. Ο κ. Ρίκερ, ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά στη διδασκαλία της σλαβαμακεδονικής γλώσσας στους αλβανικής καταγωγής μαθητές της πρώτης δημοτικού, υπογράμμισε ότι ο ίδιος μιλά τη σλαβομακεδονική ενώ πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας καθώς και οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας στη χώρα αλλά και οι πολίτες της χώρας θα πρέπει να ομιλούν τη ‘μακεδονική’ γλώσσα. Θα ήταν ευνοϊκό εάν γνώριζαν καλά και άλλες γλώσσες». Ο Αμερικανός Πρέσβης στην πΓΔΜ ανέφερε επίσης ότι έγινε μια εκτός πλαισίου ερμηνεία της σύστασης για διδασκαλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας καθώς μοναδικός στόχος της σύστασης ήταν να μάθουν οι νέοι τη σλαβομακεδονική γλώσσα ώστε να ενσωματωθούν ευκολότερα στην κοινωνία. Ο κ. Ρίκερ δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ θα επέδιδε ρηματική διακοίνωση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ και στις αποστολές του ΟΑΣΕ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ εξαιτίας του γεγονότος ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν χρησιμοποιήθηκε ο όρος «κρατική».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Γκόστιβαρ, κ. Οσμάνι, υποστήριξε τη θέση ότι του δημοτικού δεν είναι θεμελιωμένη νομικά και ζήτησε από την κυβέρνηση της πΓΔΜ να μην εφαρμόσει την απόφαση μέχρι να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Ο κ. Οσμάνι υποστήριξε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί μόνο όταν στις περιοχές όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός αρχίσουν οι Σλαβομακεδόνες μαθητές να διδάσκονται την αλβανική γλώσσα.
Ο Υπουργός Παιδείας της πΓΔΜ, κ. Τοντόροφ, δήλωσε ότι δεν θα αναιρέσει την απόφασή του και ότι θα πείσει τις δημοτικές Αρχές να την εφαρμόσουν χωρίς να λάβει ακραία μέτρα.
Για το ζήτημα της αποχής από τα μαθήματα της σλαβαμακεδονικής γλώσσας από τους αλβανικής καταγωγής μαθητές έκανε σήμερα δηλώσεις και ο Εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην πΓΔΜ, κ. Φουερέ, μετά την παρουσίαση του ψηφιακού συστήματος TETRA. Συγκεκριμένα, ο κ. Φουερέ δήλωσε τα εξής: «Θεωρούμε ότι η σύσταση του Ύπατου Αρμοστή για τις Εθνικές Μειονότητες του ΟΑΣΕ είναι πολύ ευαίσθητη, λόγω του ότι θα επιτρέψει την καλύτερη γνώση της ‘μακεδονικής’ γλώσσας εκ μέρους της αλβανικής κοινότητας. Θα πρέπει, όμως, αυτό να συνοδεύεται από προσπάθειες για την αναβάθμιση της γνώσης της αλβανικής γλώσσας εκ μέρους της ‘μακεδονικής’ κοινότητας». Ο κ. Φουερέ πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για την επίτευξη αυτού και ότι στόχος είναι να υπογραμμιστεί η σημασία της γνώσης των γλωσσών και η δυνατότητα να ομιλούνται οι γλώσσες των εθνοτικών κοινοτήτων στη χώρα. «Εννοείται», είπε ο κ. Φουερέ, «ότι η εφαρμογή αυτής της σύστασης προϋποθέτει κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους, με κατάλληλο εντατικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς ώστε να γίνουν κατανοητά τα πλεονεκτήματά της».