2 Νοε 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 40

Σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και έξι μηνών καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο άλλοτε γενικός διευθυντής του ελληνικού προξενείου στο Κίεβο, για τις τουριστικές βίζες που εκδόθηκαν με πλαστές βεβαιώσεις προσκλήσεων σε Ουκρανούς πολίτες.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν δύο ακόμη άτομα για την ίδια υπόθεση. Πρόκειται για τον κλητήρα του προξενείου και μία τουριστική πράκτορα, στους οποίους επιβλήθηκαν -αντιστοίχως- ποινές φυλάκισης πέντε και τριών ετών.
Οι ποινές είναι μειωμένες σε σχέση με το πρωτόδικο δικαστήριο, καθώς, ο πρώην διευθυντής του προξενείου, ο οποίος εκτελούσε και χρέη γενικού πρόξενου, είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 21 ετών και ο κλητήρας σε κάθειρξη 19 ετών.
Το δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορουμένους κατά περίπτωση για τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της δωροδοκίας, μετατρέποντας και κάποια από τα κακουργήματα σε πλημμελήματα.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν εντοπίστηκε αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος φέρεται ότι επικύρωσε με σφραγίδα του αστυνομικού τμήματος Τούμπας έντυπες προσκλήσεις εισόδου στην Ελλάδα, χωρίς σε καμία να αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των Ελλήνων πολιτών που έκαναν την πρόσκληση ή των αλλοδαπών που προσκαλούνταν στη χώρα.
Οι συγκεκριμένες «λευκές» προσκλήσεις, προωθήθηκαν το 2002 σε ελληνικό τουριστικό γραφείο και διαβιβάστηκαν στο αρμόδιο τμήμα του προξενείου της Ελλάδας στο Κίεβο. Στη συνέχεια, οι δυο υπάλληλοι του προξενείου του Κιέβου, σε συνεργασία με άλλα άτομα, χρησιμοποίησαν τις «λευκές» προσκλήσεις αναπαράγοντας περισσότερα από 2.500 αντίγραφα. Σε αυτά συμπλήρωναν τυχαία ονόματα Ελλήνων πολιτών, που εμφανίζονταν να προσκαλούν Ουκρανούς πολίτες στην Ελλάδα.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία και σε βάρος του αστυνομικού, για τον οποίο η υπόθεση διαχωρίστηκε.

·

· Μια πολύ καλή παρουσία ήταν σε εκπομπή της ΝΕΤ, για τις διπλωματικές προσπάθειες πριν το β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα, ο επίτιμος πρέσβης Αννίβας Βελλιάδης, που υπενθύμισε ορισμένες από τις όχι τόσο γνωστές πτυχές της διπλωματικής ιστορίας εκείνης της ταραγμένης περιόδου…

·

·

Μας υπέδειξαν μια εξαιρετικά χρήσιμη υπόθεση βασισμένη στις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μείωση των εξόδων του Δημοσίου μέσω της μείωσης των κρατικών αυτοκινήτων. Γράφει λοιπόν, συνεργάτης της στήλης, που ανακάλυψε open.government επιστολή στον κ. Ράγκουση από τη Στοκχόλμη : «Συμφωνώ με τον Έλληνα της Στοκχόλμης στην Σουηδία που τυγχάνει και γνωστός μου, για την υπερβολή της Ελληνικής Πρεσβείας να έχει 3 ΤΡΙΑ υπηρεσιακά αυτοκίνητα με όλο το μεγάλο κόστος που σημαίνει αυτό για την Ελλαδίτσα μας, άλλες μεγαλύτερες χώρες έχουν μόνον 1 ΕΝΑ καλό αυτοκίνητο, πολυτελείας.

Εμείς γιατί να έχουμε 3 δεν το καταλαβαίνω και εμείς οι Έλληνες πολίτες εδώ πάνω να τα βλέπουμε να κυκλοφορούν για τα ψώνια των κυριών δεξιά κι αριστερά ΑΣΚΟΠΑ ΕΞΟΔΑ και πολύ μεγάλα έξοδα δεδομένων και των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας. ΕΝΑΙ ΚΡΙΜΑ Η ΣΠΑΤΑΛΗ ΑΥΤΗ. Ελπίζω να κάνετε κάτι και να μας ενημερώσετε κιόλας έτσι για να ξέρουμε ότι έπιασε τόπο η γνώμη μας».

Ποιος υπεύθυνος στο ΥΠΕΞ, θα ασχοληθεί με τις ανάλογες περιπτώσεις;

·

· Ερήμωσε η οδός Κανάρη από την παρουσία τους και ο πεζόδρομος της Βαλαωρίτου κλαίει με μαύρο δάκρυ που θα αργήσει να ξανανιώσει τα Prada στιλέτο στα πλακάκια του. Ρωτούν και στο καφέ Alfieri, που σύχναζαν 2 κυρίες, κατά την διάρκεια όλης της ημέρας σχεδόν και που …χάθηκαν. Αναφέρονται στην ξανθιά, αιθέρια ύπαρξη, κάτοικος Κολωνακίου κάτοχος Porche, και ζωντοχήρα που πήρε απόσπαση μαζί με κολλητή της φιλενάδα, ώστε να υπηρετήσουν σε προθάλαμο Υπουργού τον οποίο έχει και σύζυγο η δεύτερη…

·

·

Πολύ υποβαθμισμένη η ελληνική δημοσιογραφική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της δεν γνώριζε τίποτε για τις εξελίξεις, ισορροπίες και γεγονότα της ΕΕ με αποτέλεσμα να μηρυκάζει απλώς τις κυβερνητικές ανακοινώσεις… Λυπηρό για τον πρωθυπουργό και υπεξ Γ. Παπανδρέου, που με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί να προβάλλει τον ίδιο και τις θέσεις του πέραν των συνόρων… κι εάν! Αντιθέτως ο Δημ. Δρούτσας, έδειξε να καταλαβαίνει ακριβώς το αντίθετο και δεν έχασε. Αντί να μιλήσει σε ελληνικά μέσα, προτίμησε το πρακτορείο Reuters που τον έκανε διεθνώς γνωστό… σαν υπέρμαχο της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ.

·

· Μεταφέρω απλό ερώτημα εργαζομένου στο ΥΠΕΞ. Ποιοι ακριβώς έχουν δικαίωμα άσκησης στο γυμναστήριο του υπουργείου (που όπως ενθυμείστε δημιουργήθηκε επί των ημερών του σημερινού πρωθυπουργού) πλην των εργαζομένων σε αυτό και των διαπιστευμένων δημοσιογράφων; Γιατί τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται προσέλευση κι άλλων, για παράδειγμα «πρώην εργαζομένων στο ΥΠΕΞ»….

·

·

Ξεκίνησαν οι διπλωματικοί τόσο από την Βασιλίσσης Σοφίας όσο και από την ΜΕΑ Βρυξελλών, με εξαιρετικά υψηλούς στόχους την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την «ελληνική παρουσία» στη Σύνοδο εξαιτίας του γεγονότος ότι θα ήταν η «πρώτη» του κ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες αλλά και γιατί θεωρούσαν πως γνωρίζοντας σε βάθος τα «κλιματικά» θα δημιουργούσε θετικές εντυπώσεις. Το τέλος της Συνόδου, απέδωσε πενιχρά αποτελέσματα, που καλούνται τώρα να διαχειρισθούν οι ίδιοι, χωρίς ακόμη να έχουν και ολοκληρωμένη εικόνα του τι ακριβώς επιχειρεί η νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ, που έχει «κλειστεί» σε ομάδα διπλωματών της θεωρούμενης εμπιστοσύνης τους…

·

· Άλλαξε κάτι στις προοπτικές της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, 1 και 2 Δεκεμβρίου; Απ’ ό,τι μαθαίνω, μόνο σε ότι αφορά την ουσιαστική άνοδο των δεικτών σακχάρου και χοληστερίνης του υπευθύνου της οργάνωσης που ακόμη αναμένει την οικονομική στήριξη του εγχειρήματος και περνά αρκετό χρόνο συνομιλώντας με τις οικονομικές υπηρεσίες…

·

·

Φαίνεται πως η παραίτηση του πρώην εμπειρογνώμονα στο υπεξ, Νίκου Κοτζιά, στενού συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, από την προεδρία του ιδρύματος ΙΣΤΑΜΕ, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου στις σχέσεις των δύο ανδρών. Το περιβάλλον του πρωθυπουργού αποδίδει την παραίτηση σε κίνηση δημόσιας αποδοκιμασίας του πρωθυπουργού από τον άλλοτε στενό συνεργάτη του, λόγω της μη αξιοποίησής του σε κυβερνητικό πόστο. Όπως δεν είναι γνωστό ο κ. Κοτζιας, ήταν από εκείνους, όχι ο μόνος, που ενημέρωσε τον πρωθυπουργό προεκλογικά για τις Έλληνο - Ρωσικές ενεργειακές συμφωνίες, μετά την αποστολή συνεργάτη του στη Μόσχα. Ωστόσο μια πηγή του ΙΣΤΑΜΕ έλεγε πως δεν αποκλείεται τελικώς ο κ. Κοτζιας να αξιοποιηθεί με την απόδοση σ αυτόν του τίτλου του πρέσβη εκ προσωπικοτήτων…

  • Αύριο... περισσότερα!