29 Ιαν 2010

Αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Νέα βουλγαρική άποψη

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ και την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΚΛΑΣΑ, στο πλαίσιο συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας των χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, ο Βούλγαρος Υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Τράιτσο Τράικοφ τόνισε ότι η Βουλγαρία θα καταβάλει τις εισφορές για το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, όταν το υπουργείο Οικονομικών δώσει την σχετική εξουσιοδότηση. Επίσης, επισήμανε ότι μετά την εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν. Η ιστοσελίδα της εφ. ΚΛΑΣΑ αναφέρει ότι, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας Trans Balkan Pipeline, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναμένεται να παρουσιασθεί στη βουλγαρική κυβέρνηση εντός δύο μηνών. Ο κ. Τράικοφ σημείωσε ότι η Βουλγαρία θα εκπληρώσει όλες τις διεθνείς της δεσμεύσεις, τονίζοντας ότι «η χώρα μας οφείλει εισφορές πάνω από 5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Trans Balkan Pipeline. Οι άλλοι δύο εταίροι στο σχέδιο, η Ρωσία και η Ελλάδα, θα καταβάλουν την δική μας εισφορά, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνέχιση της εφαρμογής του σχεδίου. Σε μετέπειτα φάση, θα επιστρέψουμε τα χρηματικά ποσά με τον ανάλογο τόκο».
Αναφερόμενος στην πιθανότητα συγχώνευσης του σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με τον ανταγωνιστικό αγωγό Σαμψούντα-Τζεϊχάν, ο Βούλγαρος υπουργός σχολίασε ότι αυτό μπορεί να συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Ο κ. Τράικοφ αναφέρθηκε, επίσης, σε στοιχεία που παρουσίασε η τουρκική πλευρά στο φόρουμ, σύμφωνα με τα οποία η κυκλοφορία των πετρελαιοφόρων στα στενά του Βοσπόρου τα τελευταία δέκα χρόνια έχει διπλασιασθεί – από 60 εκατ. τόνους πετρελαίου ετησίως, έχει φτάσει στα 120 εκατ. τόνους - ενώ αναμένεται να φτάσει στους 200 εκατ. τόνους μέχρι το 2020.