1 Φεβ 2010

Φοροδιαφυγή. Το CD rom που διχάζει τη Γερμανία

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Γερμανία ερίζουν για το κατά πόσο είναι θεμιτή η διασφάλιση πληροφοριών –προϊόντων υποκλοπής- για φοροφυγάδες, οι οποίοι διατηρούν «μαύρους» λογαριασμούς στην Ελβετία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, που επιβεβαιώνει η κυβέρνηση, άγνωστος πληροφοριοδότης προσφέρει στις οικονομικές υπηρεσίες ένα CD rom με 1.500 ονόματα Γερμανών πολιτών και τους αντίστοιχους αριθμούς των «μαύρων τραπεζικών» τους λογαριασμών στην Ελβετία. Τα στοιχεία είναι προϊόν υποκλοπής και ο πληροφοριοδότης τα πουλάει αντί δυόμισι εκατομμυρίων ευρώ. Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στο ντηλ, η κυβέρνηση διστάζει, ενώ η ελβετική κυβέρνηση εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και προειδοποιεί.

Τι μεταδίδει από το Βερολίνο ο ανταποκριτής της Deutsche Welle Παναγιώτης Κουπαράνης:

Σε 200 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζουν αρμόδιες δημοσιονομικές αρχές το ποσό που μπορεί να αποφέρει στο κράτος η αξιοποίηση των στοιχείων του CD rom για τους περίπου 1.500 πιθανούς φοροφυγάδες.

Μόνο τα στοιχεία πέντε λογαριασμών, που έχει δώσει ενδεικτικά ο πληροφοριοδότης στις αρχές, είναι ικανά να αποφέρουν στα ταμεία του κράτους περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ κατά άτομο.

Η υπόθεση, η οποία διέρρευσε μόλις τα τελευταία εικοσιτετράωρα, απασχολεί εδώ και καιρό τις φορολογικές αρχές της δυτικογερμανικής πόλης Βούπερταλ. Σε αυτές είχε απευθυνθεί ο κομιστής του εν λόγω CD rom.

Οι υπάλληλοι που ασχολούνται με την υπόθεση δεν ήταν όμως σε θέση να αποφασίσουν για την αγορά μιας λίστας που προφανώς, ότι είναι προϊόν υποκλοπής.

Γι` αυτό το λόγο το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας απευθύνθηκε στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όμως και ως τώρα δεν έχει τοποθετηθεί, μολονότι το θέμα κυριαρχεί στα δελτία ειδήσεων.

Οι Ελβετοί προειδοποιούν

Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, επιμένουν ότι η φοροδιαφυγή θα πρέπει να καταπολεμηθεί με όλα τα μέσα, τα κυβερνητικά κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν ότι η λίστα είναι προϊόν παράνομης πράξης και δεν μπορεί να αγοραστεί από το γερμανικό κράτος.

Αυτή είναι και η άποψη της ελβετικής κυβέρνηση, που προειδοποιεί ότι θα κλονιζόταν η εμπιστοσύνη της στη Γερμανία σε περίπτωση που αυτή αποκτήσει τα στοιχεία αντί χρημάτων.

Ανάλογα προβλήματα είχαν δημιουργηθεί μεταξύ Γερμανίας και Λιχτενστάιν πριν από δύο χρόνια, όταν η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών (BND) είχε πληρώσει σε πληροφοριοδότη 5 εκατομμύρια ευρώ για να διασφαλίσει λίστα με 1.500 ονόματα φοροφυγάδων. Το φορολογικό όφελος που διαπιστώθηκε ως τώρα στις δίκες ανέρχεται στα 180 εκατομμύρια ευρώ.

D.W.