2 Δεκ 2009

Συνεντήσεις Γ. Παπανδρέου - Δημ. Δρούτσα με Α. Μιλόσοσκι

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ των Σκοπίων (που δεν διαψεύσθηκαν) ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, και ο ΑΝΥΠΕΞ, Δ. Δρούτσας, σε σημερινές, χωριστές συναντήσεις στην Αθήνα με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Α. Μιλόσοσκι, επανέλαβαν τις ελληνικές θέσεις σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Μιλόσοσκι μετά το πέρας των συναντήσεων, σύμφωνα με αυτά που του μεταφέρθηκαν από τους κ.κ. Παπανδρέου και Δρούτσα, οι θέσεις της Ελλάδας σχετικά με την επιδίωξη της ΠΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ παραμένουν ως είχαν. Ο κ. Μιλόσοσκι πρόσθεσε ότι ενόψει της συνόδου της ΕΕ, όπου πρέπει να ληφθεί απόφαση για την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αναμένει από την Ελλάδα να σκεφθεί για τα βήματά της και να επιδείξει πραγματισμό όσον αφορά στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ.
«Η παρεμπόδιση δεν θα είναι ωφέλιμη για καμμία εκ των πλευρών, όπως και για τη διαδικασία που διεξάγεται στον ΟΗΕ», εκτίμησε, σύμφωνα με τον τ/σ, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ. Σχετικά με το ενδεχόμενο ο καθορισμός της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων να μην βρεθεί στην ατζέντα της Συνόδου της ΕΕ ο κ. Μιλόσοσκι εκτίμησε ότι αυτό θα πλήξει την αξιοπιστία της Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εισηγήθηκε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μετέδωσε το “MIA”. «Όσον αφορά στην αξιοπιστία της ΕΕ και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι συστάσεις και οι Εκθέσεις τους αποτελούν μέρος των συζητήσεων στο Συμβούλιο της ΕΕ, ειδάλλως η ατζέντα του Συμβουλίου δεν θα είχε κανένα νόημα. Θεωρώ ότι και η σουηδική Προεδρία, και οι χώρες-μέλη της ΕΕ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να ενδιαφερθούν στο έπακρον ώστε αυτό που συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτελέσει μέρος της συζήτησης και των πολιτικών αποφάσεων που πρόκειται να υιοθετήσει το Συμβούλιο της Ένωσης», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Μιλόσοσκι, στις συναντήσεις με τους κ.κ. Παπανδρέου και Δρούτσα, στο περιθώριο της 17ης Υπουργικής διάσκεψης του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, υπέβαλε δύο πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων. Η πρώτη αφορά στην αναβάθμιση του επιπέδου των διπλωματικών σχέσεων, δηλαδή το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια να αναβαθμιστεί σε Πρεσβεία, ενώ η δεύτερη στην υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, στην οποία προέτρεψαν Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στην ΠΓΔΜ, με στόχο να διευκολυνθεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αλλά και να ενισχυθεί επιπρόσθετα η οικονομική συνεργασία.
Η ελληνική πλευρά, υποσχέθηκε ότι οι προτάσεις αυτές θα εξετασθούν επισταμένως. Κατά τον κ. Μιλόσοσκι, για την υλοποίησή τους δεν είναι απαραίτητο να περιμένουν τη λύση στη διένεξη για το όνομα. Έτσι, τόνισε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, θα δοθεί μια ακόμη θετική ώθηση στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, ενώ όσον αφορά στην επίλυση του βασικού ζητήματος, αυτού της ονομασίας, θα πραγματοποιηθεί ένα βήμα προς τα εμπρός.

Αντίδραση της ΝΔ

«Η σημερινή διμερής συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Π.Γ.Δ.Μ. κ. Μιλοσόσκι, έρχεται αμέσως μετά τις συναντήσεις “Γκρουέφσκι-Παπανδρέου” στις Βρυξέλλες και πρόσφατα στις Πρέσπες.

Είναι πλέον, ορατή και έντονη η τάση διολίσθησης προς “διμεροποίηση” του ζητήματος της ονομασίας.

Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια, όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις εργάστηκαν με συνέπεια ώστε το ζήτημα να διατηρήσει τον Περιφερειακό και Διεθνή χαρακτήρα του, όπως άλλωστε τονίζεται στην απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εγείρονται, λοιπόν, εύλογα και κρίσιμα ερωτήματα:

· Τι σημαίνει η διολίσθηση αυτή ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων για την ενταξιακή πορεία της Π.Γ.Δ.Μ., στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;

· Ποιο είναι το σχετικό, με το ζήτημα της ονομασίας, περιεχόμενο των επαναλαμβανόμενων αυτών διμερών συζητήσεων;

· Ποιες είναι οι εξελίξεις στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγμάτευση;

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει έγκαιρα, έγκυρα και υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα, τη Βουλή των Ελλήνων και την κοινή γνώμη.

Τονίζουμε ότι ειδικά στην Εξωτερική Πολιτική ο βαθμός της απαραίτητης εθνικής συναίνεσης συναρτάται και με το βαθμό και την ποιότητα της ενημέρωσης».

(Αύριο ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ θα φέρει στο φως νέα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στοιχεία για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια προκειμένου να βοηθήσει στην «εθνική συναίνεση» που επικαλείται ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, και που ο ίδιος δεν έκανε όσο διατηρούσε τη θέση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ).