2 Δεκ 2009

Σερβική ικανοποίηση… για πορεία προς ΕΕ και κατάργηση βίζας!

Την ικανοποίηση τους για την άρση του καθεστώτος έκδοσης θεωρήσεων εξέφρασαν ευρωπαίοι ανώτατοι αξιωματούχοι, οι οποίοι αναφερόμενοι στην περίπτωση της Σερβίας δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν σύντομα εξελίξεις που θα επιταχύνουν τη προσέγγιση της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς στις Βρυξέλλες, αφού υπογράμμισε ότι «η ΕΕ δεν θα είναι ολοκληρωμένη χωρίς τη Σερβία» είπε ότι ελπίζει πως μέχρι το τέλος του 2009 θα «ξεπαγώσει» η Ενδιάμεση Εμπορική Συμφωνία «γεγονός που θα επιτρέψει στη Σερβία να καταθέσει επίσημα αίτηση υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Όλι Ρεν, στην διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο Τάντιτς και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Μπαρό, σημείωσε ότι «σύντομα θα υπάρξουν ακόμα καλύτερα νέα» αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Novosti, ισχυρίστηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το Βελιγράδι θα καταθέσει αίτηση υποψηφιότητας,

Για το όνομα της πΓΔΜ

Στη θέση της Σερβίας αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, αναφέρθηκε χθες, ο «σύντροφος στη Σοσιαλιστική Διεθνή», πρόεδρος Τάντιτς στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι «εδώ και δέκα χρόνια, η Σερβία έχει αναγνωρίσει τη Μακεδονία με τη συνταγματική της ονομασία και αυτή η θέση δεν πρόκειται να αλλάξει». Διευκρίνισε επίσης ότι πρόκειται για ξεκάθαρη θέση, που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Κατάργηση της βίζας

Την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για του πολίτες της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών της ΕΕ,.

Οι πολίτες των τριών χωρών που διαθέτουν βιομετρικά διαβατήρια, θα μπορούν από τις 19 Δεκεμβρίου να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Η απόφαση ισχύει επίσης και για τα ταξίδια προς τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Ισλανδία, καθώς επίσης και για την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τα νεότερα μέλη της ΕΕ, που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στη ζώνη του Σένγκεν.

Χαιρετίζοντας την απόφαση των «27», ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για τους πολίτες της Σερβίας, διότι ύστερα από 20 χρόνια απομόνωσης έχουν ξανά τη δυνατότητα να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη και θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται και να αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Μία γενιά που μεγάλωσε μέσα στην απομόνωση γνωρίζοντας μόνο τις πόλεις της Σερβίας, δεν είχε ουσιαστικά κίνητρο να συμμετάσχει στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες καμιά φορά είναι επώδυνες και δύσκολες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες». Ο κ Τάντιτς, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου δεν περιλαμβάνει τους κατοίκους του Κοσόβου, παρατήρησε ότι η Σερβία θεωρεί όλους τους κατοίκους του Κοσόβου ως πολίτες της, και επομένως το Βελιγράδι θα υποστηρίξει μια λύση, που θα περιλαμβάνει όλους τους πολίτες του Κοσόβου, εφόσον εξαλειφθούν ορισμένα «τεχνικά προβλήματα».