23 Φεβ 2010

Προετοιμασία Σκοπίων – Αθήνας ενόψει Μ. Νίμιτς

Συνάντηση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στα Σκόπια, ενόψει της επίσκεψης του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα Σκόπια, στις 23 και 24 Φεβρουαρίου. Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Αμπντουλακίμ Αντέμι, (προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα, DUI, του Αλί Αχμέτι) και ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία και πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ, Ζόραν Γιόλεφσκι.
Ο κ. Μιλόσοσκι, ανέφερε ότι η συνάντηση είχε διαβουλευτικό χαρακτήρα και πρόσθεσε:
«Συμφωνήσαμε, στις συναντήσεις που θα έχουμε με τον κ. Νίμιτς, να επιδείξουμε εποικοδομητική και δραστήρια διάθεση, με στόχο να συμβάλλουμε, το προσεχές διάστημα, στην εξεύρεση λύσης ή τουλάχιστον στην επίτευξη προόδου για το διμερές θέμα που επέβαλε η Ελλάδα και το οποίο σχετίζεται με το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».Ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ακόμη ότι αναμένει από την Ελλάδα να επιδείξει ανάλογη εποικοδομητική διάθεση για την υπέρβαση της εκκρεμότητας της ονομασίας.
Σε ερώτηση αν αναμένεται ο κ. Νίμιτς να κομίσει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι κάτι τέτοιο εναπόκειται στον ίδιο τον κ. Μιλόσοσκι και πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ θα καλωσορίσει και θα εξετάσει σοβαρά οποιεσδήποτε ιδέες και πρωτοβουλίες οι οποίες κινούνται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στο θέμα του ονόματος.
Ο κ. Νίμιτς, μετά την επίσκεψή του στα Σκόπια, θα μεταβεί στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, στις 26 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Νίμιτς επισκέφθηκε τελευταία φορά τις πρωτεύουσες των δύο χωρών, τον Ιούλιο του 2009.Η τελευταία γραπτή πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2008 και σε αυτήν, μεταξύ άλλων, προτεινόταν το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση.

Δηλώσεις Δ. Δρούτσα

Ο ανυπεξ Δ. Δρούτσας μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥΕΣ) στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα (απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις) και είπε χαρακτηριστικά:

"Ήταν δική μας πρτοβουλία να καλέσουμε τον κ. Nimetz να επισκεφθεί την περιοχή. Αυτό εντάσσεται μέσα στο γενικό σκεπτικό και την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης ότι εμείς θέλουμε τη λύση αυτού του θέματος. Εάν λοιπόν δεν ξεκινήσεις πάλι την αρμόδια διαδικασία, που είναι η διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη, δεν θα μπορέσεις να καταλήξεις πουθενά. Για εμάς ήταν αυτονόητο αυτό, να καλέσουμε τον κ. Nimetz. Και τονίζω ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επαφή του κ. Nimetz με τη νέα ελληνική Κυβέρνηση. Άρα αυτό και μόνο προσδιορίζει το πλαίσιο των επαφών αυτών. Να είναι, αν θέλετε, μία πρώτη επίσημη συνάντηση γνωριμίας. Να μπορέσουμε ως νέα ελληνική Κυβέρνηση να μεταφέρουμε στον κ. Nimetz από πρώτο χέρι τη δική μας προσέγγιση, τις δικές μας απόψεις. Kαι βεβαίως να ακούσουμε από τον κ. Nimetz πώς βλέπει κι εκείνος τα πράγματα, πού βρισκόμαστε, μετά ιδιαίτερα την επίσκεψή του στα Σκόπια, η οποία θα προηγηθεί της έλευσής του στην Αθήνα.

Η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη και γνωστή και ισχύει από την πρώτη στιγμή. Χωρίς προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας, δεν τίθεται θέμα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, είναι και γνωστό προς όλους. Αυτό καταγράφηκε άλλωστε και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο. Τώρα, σε ό,τι αφορά στα παράθυρα ευκαιρίας ή όπως θέλει κανείς να το αποκαλέσει, να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε πρόθεση να προωθήσει το θέμα και να καταλήξουμε σε λύση. Η δική μας η πρόταση είναι κρυστάλλινη, ξεκάθαρη και γνωστή, αυτό που αποκαλούμε την εθνική κόκκινη γραμμή. Αυτό είναι στο τραπέζι από τη δική μας την πλευρά ως πρόταση. Ευελπιστούμε και η σκοπιανή πλευρά και ιδιαιτέρως ο κ. Gruevski να καταλάβει ότι δεν έχει νόημα να κωλυσιεργεί ή να κάνει οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις, οι οποίες αποσπούν την προσοχή από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης υπό τον ΟΗΕ. Εάν αυτό το καταλάβει ο κ. Gruevski, εάν πραγματικά θέλει να δει το μέλλον της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύντομα, τότε πρέπει να λογικέψει τις δικές του τις απόψεις και να έρθει με τον εποικοδομητικό τρόπο, τον οποίο εμείς ζητάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ, και να δούμε εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση. Εάν τώρα οι ξένοι αξιωματούχοι, στους οποίους αναφέρεστε, έχουν την εντύπωση ότι ο κ. Gruevski αλλάζει την προσέγγισή του και γίνεται πιο διαλλακτικός, μακάρι.

Καμία συζήτηση δεν έχει γίνει πότε κι αν φέρει η Ισπανικη Προεδρία, το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής. Τα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου λένε μέσα στην επόμενη Προεδρία να γίνει αυτή η προσπάθεια και θα επανέλθει το θέμα μέσα στην Ισπανική Προεδρία. Αλλά, όπως σας είπα, δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση επ’ αυτού. Και όπως είπαμε η ελληνική θέση είναι καθαρή και γνωστή. Χωρίς προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας, δεν τίθεται θέμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό είναι γνωστό σε όλους και πιστεύω ότι έχει γίνει και κατανοητό και σεβαστό. Ευχαριστώ πολύ".