14 Δεκ 2009

Συμπλοκές στην Κωνσταντινούπολη με Κούρδους

Συμπλοκές ξέσπασαν σήμερα σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης, ανάμεσα σε τούρκους εθνικιστές και κούρδους διαδηλωτές, που πετούσαν εμπρηστικούς μηχανισμούς και πέτρες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός ανθρώπου από σφαίρες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου.
Οι σημερινές συμπλοκές σημειώθηκαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης μεταξύ περίπου 100 ανθρώπων, έπειτα από διαδήλωση που πραγματοποίησαν Κούρδοι διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης να απαγορεύσει τη λειτουργία του Κόμματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP), του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα της χώρας. Tο DTP κατηγορείται για δεσμούς με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Ομάδα νεαρών Κούρδων εκτόξευσε εμπρηστικούς μηχανισμούς και πέτρες κατά κατοικιών, αυτοκινήτων και καταστημάτων. Αυτοί συνεπλάκησαν με ομάδα τούρκων εθνικιστών και κατοίκων της συνοικίας, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και ξύλα και ορισμένοι με όπλα. Από τους πυροβολισμούς, τραυματίστηκε ένα άτομο. Η αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών έρριξε δακρυγόνα για να διαλύσει τη διαδήλωση.
Στο Ντιγιάρμπακιρ επίσης, τη μεγαλύτερη πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζει η πλειοψηφία των περίπου 12 εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, εναντίον της οποίας πετούσαν πέτρες. Οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν χρησιμοποιώντας αντλίες νερού και δακρυγόνα. Επίσης στην κοντινή πόλη Γιουκσέκοβα, διαδηλωτές είχαν στήσει οδοφράγματα και η χωροφυλακή έσπευσε να βοηθήσει την αστυνομία της πόλης, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Τουλάχιστον 15 άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια των δύο αυτών διαδηλώσεων.