11 Δεκ 2009

Μια διαφορετική προσέγγιση του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας

Βρυξέλλες, 11.12

Η κυβέρνηση καλείται μέσα στο προσεχές δεκαήμερο να φέρει στη Βουλή και να συζητήσει τον Προϋπολογισμό του 2010, που με τις καλύτερες προοπτικές θα αφορά τοπρώτο τρίμηνο του 2010. Αυτό γιατί δεν υπάρχει η οικονμική άνεση να προχωρήσει στην κατάρτιση πραγματικού προϋπολογισμού για το 2010, ελλείψη χρημάτων. Οι ευρωπαϊκές προοπτικές ωστόσο για ενίσχυση του Προϋπολογισμού΄δεν υπάρχουν καθώςη ΕΕ με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας και το Μάαστριχτ έχει συμφωνήσει πως δεν μπορεί να ενισχύει οικονομικά προϋπολογισμούς. Αυτό οδηγεί λοιπόν την κυβέρνηση και τους αναλυτές στο ερώτημα, που θα βρεθούν τα χρήματα; Η απάντηση φυσικά είναι, με δανεισμό. Αλλα ο δανεισμός σήμερα πραγματοποιήται με εξαιρετικά ασύμφορους όρους και αυτός ο δανεισμός μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους Moody's, τα επιτόκια είναι ακόμη υψηλότερα.

Μια λύση προς την κατεύθυνση εξεύρεσης σημαντικών ποσών με χαμηλό επιτόκιο λοιπόν είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και δεν αποκλείεται να εστρλαφει προς τα εκεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προκειμένου να λύσει το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Αυτό α μπορούσε να ερμηνεύσει τόσο τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Στρος Καν, διευθυντή του ΔΝΤ, όσο και, το γεγονός πως μίλησε χθες στη Σύνοδο Κορυφής για "μεταβολή του οικονομικού τοπίου της χώρας", για διαρθρωτικές αλλαγές σε βάθος και μεταβολή των στοιχείων εκείνων που απαιτούνται. Όλα αυτά θα μπορούσε να τα κάνει υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ, που τα παραπάνω τα θεωρεί σαν "βάση", για την όποια συμφωνία οικονομικής στήριξης. Από την άλλη το ΔΝΤ προσφέρει αφθονία κεφαλαίων με χαμηλό επιτόκιο.

Αν, λέμε άν, τα παραπάνω είναι αυτά που τόνισε ο κ. Παπανδρέου στη χθεσινή του παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής, τότε πράγματι είναι φυσικό να δέχθηκε την "συμπάθεια" και την 'εκφραση "αλληλεγγύης" των εταίρων μας στην ΕΕ. Γιατί με τον τρόπο αυτό θα γίνουν όλα εκείνα που απαιτεί η ΕΕ, θα γίνουν εκτός πλαισίου ΕΕ -άρα με σκληρότερο τρόπο- και η Ελλάδα θα "λύσει" το πρόβλημα με τη μέθοδο που λύθηκε σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Λεττονία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία....

Υπάρχουν φυσικά κενά στην θεωρία αυτή. για παράδειγμα πως θα συνεχίσει την πολιτική ενίσχυσης των μικρών εισοδημάτων, που δεν επιτρέπεται από το ΔΝΤ. Πως θα αποφύγει να προχωρήσει σε ιδιοτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας, κλπ. Όμως αυτά είναι λεπτομέρειες. Αντίθετα από την άποψη αυτή, άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλλία κινούνται εντός πλαισίων ΕΕ λαμβάνοντας σκληρές αποφάσεις... Αλλά ο Γ. Παπανδρέου μάλλον εκφράζεται καλύτερα απολαμβάνονταςτα αγαθά του ΔΝΤ.
Υ.Γ Φυσικά προσφυγή στο ΔΝΤ σημαίνει αύξηση ανεργίας, κατάργηση εργατικής νομοθεσίας, κατάργηση δικαιωμάτων, κλπ. Πράγματα που επιφέρουν με τη σειρά τους κοινωνική αναταραχή...