22 Οκτ 2009

Βονσία:κρίση μετά την αποτυχία των συνομιλιών

Χωρίς απτά αποτελέσματα έληξαν οι κρίσιμες συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες των τριών κοινοτήτων της Βοσνίας με στόχο τη συμφωνία για τις απαραίτητες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για υποψηφιότητα προς ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Οι εκπρόσωποι των εθνοτικών ομάδων απέρριψαν τις προτάσεις με αποτέλεσμα η αποτυχία των συνομιλιών να αφήνει τη Βοσνία πιο «εύθραυστη» από ποτέ Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι δεκατέσσερα χρόνια μετά το τέλος του αιματηρού πολέμου ανεξαρτησίας της χώρας, ενδέχεται να ξεσπάσει νέα διένεξη μεταξύ των μερών.
Ειδικότερα στόχος της πρωτοβουλίας της ΕΕ και ΗΠΑ, ήταν να μπουν οι βάσεις προκειμένου να μπει τέλος στην παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας στη χώρα. Η απομάκρυνση της ανώτατης διεθνούς αρχής αυτή τη στιγμή στη Βοσνία θα επέτρεπε στην χώρα να διεκδικήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως αυτοδιοικούμενο και ενιαίο κράτος.
Οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας και οι Κροάτες δήλωσαν ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις δεν ενίσχυαν επαρκώς τους κυβερνητικούς θεσμούς. Απεναντίας ο Σερβοβόσνιος ηγέτης, Μίλοραντ Ντόντικ έκρινε ότι το πακέτο μέτρων ήταν υπερβολικά προωθημένο και ότι απειλούσε το αίτημα της κοινότητάς του για περισσότερη αυτονομία. Μάλιστα, ο κ. Ντόντικ έχει ζητήσει επανειλημμένα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα το δικαίωμα απόσχισης της σερβοβοσνιακής κοινότητας, την ίδια στιγμή που η χώρα πασχίζει να παραμείνει ενωμένη.
Πάντως, ΕΕ και ΗΠΑ κάλεσαν τους συμμετέχοντας να επιδείξουν "περισσότερη αποφασιστικότητα και ευελιξία" ενώ οι εκπρόσωποι της διεθνούς διπλωματίας αναμένεται να επιστρέψουν στην Βοσνία της προσεχείς εβδομάδες προκειμένου να πιέσουν για περαιτέρω διαπραγματεύσεις
Επισημαίνεται ότι οι συμφωνίες του Ντέιτον, που έθεσαν τέλος στον πόλεμο της Βοσνίας, ίδρυσαν δύο οντότητες στη χώρα, την Ομοσπονδία Βοσνίας- Κροατίας και την Σερβική Δημοκρατία. Οι δύο οντότητες έχουν κοινό κοινοβούλιο, τριμελή προεδρία και συμβούλιο υπουργών αλλά η κατανομή αρμοδιοτήτων παραμείνει ασαφής και κάθε πλευρά της δίνει διαφορετική ερμηνεία.