22 Οκτ 2009

Σουηδική ματιά στην Επίσκεψη Παπανδρέου στην Κύπρο

Στην επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο αναφέρεται η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, με άρθρο της Ingrid Hedström που έχει τίτλο «Ο Παπανδρέου μπορεί να συμβάλλει στην κατάργηση του συρματοπλέγματος στην Κύπρο». Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Τη Δευτέρα στρώθηκε το κόκκινο χαλί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για τον Γ. Παπανδρέου. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου Έλληνα Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε, κατά τον παραδοσιακό τρόπο, στην Κύπρο. Όμως, ο Παπανδρέου έκανε προηγουμένως μία ανεπίσημη επίσκεψη στο συνάδελφό του Τούρκο Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν. Μία συμβολική επίσκεψη, η οποία δείχνει γιατί πολλοί ελπίζουν ότι θα μπορέσει να καλύψει το χάσμα εμπιστοσύνης το οποίο δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο. Η Κύπρος είναι ένα από τα μικρότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά οι διαπραγματεύσεις για την απόσυρση των συρματοπλεγμάτων που διαιρούν το νησί, έχει τεράστια σημασία για το στρατηγικό νησί της Μεσογείου. Ο Carl Bildt δήλωσε το Σεπτέμβριο ότι ένα τέτοιο γεγονός «ενδεχομένως να αποτελέσει το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός στην Ευρώπη τους υπόλοιπους μήνες».

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2008 με την εκλογή ως Προέδρου του υποστηρικτή της επανένωσης της νήσου, Αρχηγού του Κομμουνιστικού Κόμματος ΑΚΕΛ. Με την εκλογή του Τουρκοκύπριου Ταλάτ, που προηγήθηκε, οι δύο εθνότητες απέκτησαν ηγέτες στο χώρο της αριστεράς χωρίς εξαρτήσεις από εθνικιστικούς κύκλους στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Ο δύο ηγέτες δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους διότι υπάρχει κίνδυνος αντικατάστασης του Talat από πολιτικούς του εθνικιστικού κόμματος UBP,το οποίο είναι υπέρ μιας διαρκούς διχοτόμησης του νησιού. Συμφωνα με πληροφορίες, στο δύσκολο πρόβλημα του τρόπου διοίκησης μιας ενωμένης Κύπρου υπάρχουν πολλές προτάσεις και κάποια θα γίνει αποδεκτή. Την Πέμπτη αρχίζουν διαπραγματεύσεις για πρώτη φορά γύρω από το δυσκολότερο πρόβλημα των περιουσιών που εγκατέλειψαν οι 200.000 Κύπριοι, όταν έφυγαν από τα σπίτια τους με τη διχοτόμηση του νησιού.

Υπάρχει βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης οποία πρέπει να επανοικοδομηθεί. Εδώ πολλοί ελπίζουν, μεταξύ άλλων και στην ΕΕ, ότι ο Παπανδρέου μπορεί να παίξει ένα ρόλο. Ήταν υπέρ του ειρηνευτικού σχεδίου του ΟΗΕ, το οποίο καταψήφισαν οι Ελληνοκύπριοι το 2004, ενώ ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, υποστήριζε το αντίθετο. Ως υπουργός Εξωτερικών πήρε πρωτοβουλίες το 1999 για το «λιώσιμο του πάγου» στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας. Έχει υποσχεθεί μια πιο δραστήρια ελληνική εξωτερική πολιτική.

Συγχρόνως, πλησιάζει και ένα άλλο κρίσιμο σημείο, όπως υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα. Τον Δεκέμβριο, η ΕΕ θα πάρει θέση για το τι θα συμβεί εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει την υποχρέωση της να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια για δρομολόγια από την Κύπρο, γεγονός το οποίο αρνείται να εφαρμόσει όσο διαρκεί η διχοτόμηση του νησιού. Η Σουηδία – ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ – έχει ξεκαθαρίσει προς τη Τουρκία ότι η υποχρέωσή της είναι ‘’άνευ όρων’’ και πρέπει να εκπληρωθεί.

Όμως, η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας τις εβδομάδες αυτές που διαδραματίζονται σημαντικές διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, ίσως να αποβεί μοιραία. Γι’ αυτό, συνεχίζεται ένα εντατικό διπλωματικό παιχνίδι, ενώ ο χρόνος μετράει πάνω από την Κύπρο.