17 Αυγ 2009

Οι νέες Τούρκο – Ρωσικές ενεργειακές συμφωνίες και η… Κύπρος

Η Τουρκία αναμένεται σήμερα, να έχει παραχωρήσει άδεια στην ρωσική Γκαζπρόμ να διενεργήσει θαλάσσιες και περιβαλλοντικές έρευνες κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα φυσικού αερίου, που η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με τον Ίγκορ Σέτσιν, αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, η κατασκευή του αγωγού θα αρχίσει μετά τον Νοέμβριο 2010, όταν η τουρκική πλευρά εκδώσει όλες τις απαραίτητες άδειες. Η άδεια για την επίβλεψη των εργασιών του τμήματος του αγωγού που θα διασχίζει την Μαύρη Θάλασσα θα δοθεί την ίδια περίοδο. Όπως προβλέπει η συμφωνία, η ρωσική και η τουρκική κυβέρνηση θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μελετηθούν οι προοπτικές επέκτασης του υπάρχοντος αγωγού Blue Stream, με την κατασκευή νέων τμημάτων που θα διασχίζουν την Τουρκία και άλλες χώρες και η προοπτική αυτή αντανακλά στην πραγματοποίηση των συμφωνιών σχετικά με τον South Stream.
Οι δύο κυβερνήσεις προωθούν επίσης την κατασκευή υπόγειων δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου, σταθμών παραγωγής ενέργειας, που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο και σταθμών εξόρυξης (production of mineral resources).
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σματκό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο έργο South Stream να συμμετάσχουν και τουρκικές εταιρείες, ενώ η κατασκευή του θα αρχίσει το 2010 και θα ολοκληρωθεί το 2015.
Όταν ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός South Stream θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει προς την Ευρώπη ως και το 35% του συνόλου του φυσικού αερίου που η Ρωσία θα εξάγει στην Ευρώπη.
Όσον αφορά το σχέδιο του αγωγού Blue Stream-2, οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Τουρκίας υπέγραψαν σχέδιο πρωτοκόλλου στο Σότσι στις 16 Μαΐου, το οποίο επικυρώθηκε στην τελευταία τους συνάντηση. Λεπτομέρειες για το μήκος, τον αριθμό των διακλαδώσεων του αγωγού και ποιες χώρες θα διασχίζει δεν αναφέρονται στο έγγραφο.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα δύο αυτά σχέδιο θα παίξουν ρόλο-κλειδί στην ποιοτική αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, σημειώνοντας ότι θα παραταθεί η υπογραφείσα το 1986 διμερής συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ρωσία.
«Συμφωνήσαμε να ερευνήσουμε την δυνατότητα κατασκευής δεύτερου τμήματος του αγωγού Blue Stream, με την προοπτική επέκτασης σε τρίτες χώρες μέσω Τουρκίας.
«Οι χώρες αυτές έχουν ήδη αναφερθεί (Κύπρος, Ισραήλ, Λίβανος και Συρία
), τόνισε ο ρώσος πρωθυπουργός.

Να υπογραμμισθεί ότι η αναφορά τόσο του Βλ. Πούτιν, όσο και του Τ. Ερντογκάν, στην Κύπρο αφορούσε τα … κατεχόμενα και δεν υπήρξε περί αυτού καμιά αντίδραση!