17 Αυγ 2009

Τα κόλπα Ερντογκάν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τα … μάτια της ΕΕ!

«Ως ιστορική» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογκάν στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου και στη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο «για μια μεγάλη ημέρα για την Ομογένεια και τα ιδρύματά της», επισημαίνοντας ότι «ο κ. Ερντογάν είναι ο πρώτος Τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος επισκέπτεται τα ιδρύματα που έχουν υποστεί μεγάλες διώξεις». Τον κ. Ερντογκάν συνόδευε κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησής του. Στην ομιλία του ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι, «στην Τουρκία δεν υπάρχουν θρησκευτικές διακρίσεις». O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε: «Ήταν μια μεγάλη ημέρα για την Ομογένεια και τα ιδρύματά μας εδώ στην Πρίγκηπο. Ο κ. πρωθυπουργός είχε την καλοσύνη να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του έκαναν και να έρθει στα νησιά, εδώ, να ενδιαφερθεί με τα ζητήματά μας και να επισκεφθεί το Ορφανοτροφείο. Είναι οικτρά η κατάστασις στην οποία βρίσκεται το κτήριο. Κατόπιν ήρθε στον Άγιο Γεώργιο τον Κουδουνά, όπου ως γνωστόν ανεβαίνουν και πολλοί Μουσουλμάνοι. Μας ετίμησε με την παρουσία του, άκουσε με πολλή προσοχή τα αιτήματά μας, τα οποία φυσικά τα γνωρίζει καλά, αλλά τα άκουσε και από πρώτο χέρι. Μας έδωσε πολλές ελπίδες, ήμαστε αισιόδοξοι, του ήμεθα ευγνώμονες και ευχόμεθα όλα να εξελιχθούν προς το καλύτερο και η Ομογένεια να δικαιωθεί σε πολλές ελπίδες και προσδοκίες της, τις οποίες δικαίως τρέφει, διότι υπέστη πολλές αδικίες κατά τις παρελθούσες δεκαετίες».

Να σημειωθεί ότι, πριν από λίγους μήνες το Φανάρι δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ορφανοτροφείου. Το τουρκικό κράτος οφείλει, τώρα, να επιστρέψει το ξύλινο κτήριο στο Πατριαρχείο. Όμως και η Μονή του Αγίου Γεωργίου έχει χαρακτηριστεί «κατειλημμένο ακίνητο» από την διεύθυνση των Βακουφίων, μια συνηθισμένη πρακτική για την υφαρπαγή της ομογενειακής περιουσίας στη γειτονική χώρα.

Στο τουρκικό Τύπο η συνάντηση Ερντογάν – Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου χαρακτηρίζεται «ως άλλη μια προσπάθεια του Τούρκου πρωθυπουργού για τον εκδημοκρατισμό της χώρας».

Δήλωση Α. Λοβέρδου

«Η κίνηση του κ. Ερντογάν είναι ευπρόσδεκτη. Βεβαίως, ήμαστε υποχρεωμένοι να τη συσχετίσουμε και με τις υπόλοιπες τουρκικές κινήσεις μεγάλης έντασης στην Ελλάδα και την Κύπρο. Και η συσχέτιση αυτή προσδίδει στην κίνηση Ερντογάν χαρακτηριστικά τακτικού χειρισμού. ‘Μια στο καρφί και μια στο πέταλο’ η Τουρκική κυβέρνηση. Ενώ η Ελληνική κυβέρνηση κοιτά αδέξια, αμήχανη και ανήμπορη».

Από την πλευρά του, το ΥΠΕΞ παραμένει σιωπηλό …

Η πραγματικότητα

Στην ουσία η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ο σημαντικότερος λόγος που ο Τ. Ερντογκάν επισκέφθηκε «μετά φανών και λαμπάδων» την Πρίγκηπο, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι ότι πλησιάζει η ώρα για τη συγγραφή της Έκθεσης της ΕΕ για την Τουρκία και τις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ. Προσπαθεί λοιπόν με έξυπνο τρόπο ο τούρκος πρωθυπουργός να αποκρύψει τη δραματική πραγματικότητα στην οποία ζουν οι ελάχιστες εκατοντάδες Έλληνες της Πόλης και να δείξει δήθεν ενδιαφέρον. Το ίδιο είχε κάνει ο ίδιος και οι υπουργοί του με την Χάλκη προ μηνών, χωρίς στην ουσία να μεταβληθεί απολύτως τίποτε προκειμένου απλώς να καταγραφούν δηλώσεις στα διεθνή ΜΜΕ. Το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκία φάνηκε στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, όπου τα πράγματα δεν είχαν οργανωθεί από το πρωθυπουργικό γραφείο!

Επίθεση στην Παναγία Σουμελά ανήμερα στην εορτή της!

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες προσκυνητές από την Ελλάδα και την πρώην Σοβιετική Ένωση ταξίδεψαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Μαζί με τους προσκυνητές ήταν και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης αλλά και ο π. υπουργός Στ. Παπαθεμελής. Ωστόσο, οι φύλακες της Τουρκικής Εφορίας Αρχαιοτήτων δεν επέτρεψαν την είσοδό τους στο μοναστήρι, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, προκαλώντας απογοήτευση και εκνευρισμό, ενώ δεν έλειψαν και επιθέσεις παρακρατικών και αστυνομικών στους προσκυνητές.