3 Δεκ 2009

Διμερείς Γ. Παπανδρέου με Τουρκία και πΓΔΜ γεμάτες … υπονοούμενα!

Με «ασπίδα» τον ανυπεξ Δημ. Δρούτσα, ο πρωθυπουργός και υπεξ, Γ. Παπανδρέου πραγματοποίησε στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, σειρά διμερών συναντήσεων με ομολόγους του σειράς χωρών, στις οποίες εξετάστηκαν τόσο τα διμερή όσο και τα περιφερειακά ή διεθνή προβλήματα. Ανάμεσα σε αυτούς που είδε ήταν οι υπεξ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο ομόλογός του της πΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Μιλώντας με τον τούρκο υπεξ κ. Νταβούτογλου έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνονται το σύνολο των θεμάτων που έθετε η επιστολή Ερντογάν (που η κυβέρνηση συνεχίζει ν αποκρύπτει και χθες πάλι ο κ. Δρούτσας δήλωσε πως θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες ημέρες), ανάμεσα σ αυτά περιλαμβάνονται οι προτάσεις για Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας _ Τουρκίας (είχε πρωτοαναφερθεί από τον υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας κ. Μπαγίς, στη διάρκεια της εδώ επίσκεψής του) οι «μειονότητες» στην Ελλάδα και την Τουρκία, το Κυπριακό και οι εξελίξεις του, καθώς και η αναμενόμενη συζήτηση των Τούρκο- Ευρωπαϊκών σχέσεων στις Βρυξέλλες που και οι δυο πλευρές φρόντισαν να διαψεύσουν μετά βδελυγμίας ότι συζήτησαν…

Από τις δηλώσεις κυρίως του τούρκου υπουργού γίνεται σαφές ότι ετέθη και συζητήθηκε θέμα ύπαρξης «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη» πράγμα που η Αθήνα διαψεύδει… Από την πλευρά της Αθήνας τονίστηκε επίσης ότι συζητήθηκε θέμα «υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο» και μόνο αυτής, για την οποία μάλιστα ο ανυπεξ κ. Δρούτσας τόνισε πως «η Αθήνα είναι έτοιμη αν συμφωνηθεί να προσφύγει στην Χάγη». Εξάλλου η Αθήνα υποστήριξε πως είναι δυνατόν να υπάρξουν θέματα που θα μπορούσε να συζητήσει ή να δράσει από κοινού με την Τουρκία σε διμερές, περιφερειακό ή διεθνές επίπεδο (αν και δεν εξηγήθηκε πως θα συμβεί αυτό όταν υφίσταται η τουρκική απειλή του casus belli και η κατοχή του 1/3 της Κύπρου).

Επίσης από την τουρκική πλευρά έγινε γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου στη συνάντησή του με τον κ. Νταβούτογλου έδωσε προφορικά ορισμένες απαντήσεις στα όσα αναφέρει ο κ. Ερντογάν στην επιστολή του ενώ θα υπάρξει έγγραφη απάντηση αργότερα. Ο τούρκος υπουργός επίσης ανέφερε ότι μετέφερε ξανά, την επιθυμία του τούρκου πρωθυπουργού για συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου. Για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά τόνισε πως είναι χρήσιμη μια συνάντηση, αλλά αφού πρώτα προετοιμαστεί το έδαφος και η ατζέντα των συνομιλιών.

Η συνάντηση δεν είχε εμφανές πολιτικό αποτέλεσμα εντούτοις άφησε ένα ερωτηματικό αν έγινε πράγματι συζήτηση σχετικά με τη Θράκη και την εκεί μουσουλμανική μειονότητα, που η Άγκυρα θεωρεί «τουρκική»… Το κενό αυτό "έκλεισε" το βράδυ σε συνεντευξή του ο πρωθυπουργός λέγοντας πως "δεν συζητάμε με την Άγκυρα για θέματα ελλήνων πολιτών".

Με Α. Μιλόσοσκι

Με τον υπεξ της πΓΔΜ ο κ. Παπανδρέου είχε μια συνάντηση και μια δεύτερη μαζί του ο ανυπεξ Δημ. Δρούτσας, από τον οποίο διέρρευσε και το γεγονός μιας πιθανής επίσκεψής του στα Σκόπια για διμερείς συνομιλίες, σε ημερομηνία που μένει να καθοριστεί.

Ο κ. Μιλόσοσκι μιλώντας στους δημοσιογράφους επέμεινε πως η διαδικασία επίλυσης του ονόματος παραμένει στα Ηνωμένα Έθνη αλλά πρόσθεσε πως «κάθε άλλη συνάντηση και συζήτηση βοηθά στην επίλυση άλλων ζητημάτων δημιουργώντας αίσθησης ασφάλειας και καλών σχέσεων» ενώ υποστήριξε πως η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει.

Ούτε πάντως η κυβέρνηση, ούτε ο κ. Μιλόσοσκι έκαναν καμιά αναφορά στο γεγονός πως η Αθήνα συνεχίζει τις συνομιλίες αυτές και τις «φιλικές» συναντήσεις παρά το γεγονός πως βρίσκεται υπό την απειλή της σκοπιανής προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, κάτι αντίστοιχο με την τουρκική απειλή του casus belli !