3 Μαρ 2010

Επίσκεψη του ισπανού υπουργού Εξωτερικών στον Καύκασο

Σε τρεις χώρες του Νοτίου Καυκάσου ταξιδεύει ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μiguel Ahgel Moratinos εξ’ ονόματος της εκπροσώπου της Ε.Ε, Catherine Ashton, αρμόδιας για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μέρος του υψηλού επιπέδου πολιτικού διαλόγου που έχει η ΕΕ με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία. Στόχος της λοιπόν η μεταφορά μηνύματος ότι οι 3 χώρες αποτελούν προτεραιότητα στην περιοχή σε ότι αφορά στην ανατολική εταιρική σχέση.

Ο κ. Μοratinos, επισκέφθηκε χθες (3 Mαρτίου) την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και σήμερα (4 Mαρτίου) τη Γεωργία, όπου θα συναντηθεί και με την αποστολή παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε όπως και η Ισπανία παραμένει προσηλωμένη στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και δεσμεύεται για μια πολιτική διαλόγου και μη αναγνώρισης της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Η Ε.Ε παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, όπως επίσης την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας, αλλά και την κατάσταση στο θύλακα του Ναγκόρνο – Kαραμπάχ και στα εδάφη της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Εξάλλου ο ισπανός υπουργός εξωτερικών κ. Moratinos δεν θα παραλείψει να εξετάσει τα ενεργειακά θέματα με τους συνεργάτες των συγκεκριμένων περιοχών.