30 Οκτ 2009

Γ. Παπανδρέου: είπε πολλά, έκρυψε περισσότερα...

Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μετά την λήξη των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφης της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, έδωσε την καθιερωμένη συνένετυξη τύπου στη διάρκεια της οποίας επιχείρησε να διαβεβαιώσει τους Έλληνες, ότι η ελληνική συμμετοχή υπήρξε επιτυχής και ότι προωθήθηκαν θέματα που αφορούν τη χώρα. Αναφερόμενος κυρίως στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της οικονομίας, αναφέρθηκε σε μια σειρά "εργαλείων" που προτείνει για την ανάκαμψη της Ελληνικής και κατ' επέκτασιν της Ευρωπαϊκής οικονομίας, πολλά εκ των οποίων είναι ήδη γνωστά εδώ και μια δεκαετία, χωρίς ουδέποτε να έχουν γίνει αποδεκτά από την ΕΕ (π.χ. φόρος Τομπίν). Ο κ. Παπανδρέου με επανειλλημένες αναφορές του υπογράμμισε ότι η και δική του πρόταση για ανάκαμψη μέσω της πράσινης ανάπτυξης βρίσκει σύμφωνο και σύμμαχο τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Ωστόσο, στο σημείο αυτό, η συμμαχία του με ένα "εν αποχωρήσει" πρωθυπουργό δεν προσφέρει μια στέρεα συμμαχία στις ελληνικές επιδιώξεις, αν αυτές παραμείνουν ίδιες και μετά τον προϋπολογισμό και τις πιθανές επεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν εξέφρασε στη διάρκεια της συνέντευξης καμιά ταύτιση με αρχές, ιδέες ή πολιτικές του Γαλλο - Γερμανικού άξονα που αποτελεί την ώρα αυτή την κυρίαρχη πολιτική και οικονομική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τόνισε επίσης ότι και ο ίδιος αποδέχεται την προοπτική που εμφανίζει το τελικό κείμενο της Συνόδου, στο οποίο γίνεται λόγος για τον κίνδυνο μιας έκρηξης της ανεργίας στο αμέσως προσεχές διάστημα, αλλά σε ερώτηση αν αυτό θα επιτείνει την κατάσταση στην Ελλάδα μετά τις αποφασισμένες μαζικές απολύσεις συμβασιούχων και εργαζομένων με τη μορφή stage, απέφυγε να απαντήσει άμεσα.
Τα εθνικά θέματα
Τα σημεία όμως΄στα οποία ο πρωθυπουργός άφησε πολλά ερωτήματα αφορούν τα εθνικά θέματα όπως τη διαφορά με τα Σκόπια και τη θέση της Τουρκίας. Αν και επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση πως "χωρίς λύση στο θλεμα του ονόματος, δεν υπάρχει ημερομηνία διαλόγου με την πΓΔΜ" υποστήριξε πως η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, ήταν επιτυχής γιατί δόθηκε ευκαιρία για απ' ευθείας ανταλλαγή απόψεων.
Απέφυγε ωστόσο να επεκταθεί στο ζήτημα των πιέσεων προς την Τουρκία, για το θεμα της λαθρομετανάστευσης. Κι είναι χαρακτηριστικό πως μέρες πριν την Σύνοδο, ο ίδιος αλλά και ο ανυπεξ, Δημ. Δρούτσας δεν έχαναν την ευκαιρία να εξηγούν πως θα πιέσουν αποφασιστικά προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την άρνηση της Τουρκίας να ενεργήσει σύμφωνα με τους διεθνέίς κανόνες αλλά και τη συμφωνία επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ελλάδα. Το κείμενο των συμπερασμάτων στο σημείο αυτό είναι ελάχιστα, θετικό για τη χώρα μας καθώς το Συμβούλιο αναγνωρίζει πως η Τουρκία έχει κάνει θετικά βήματα αποδεχόμενη το διάλογο με την ΕΕ, για το ζήτημα και ζητά να προχωρήσει σε εφαρμογή των συζητουμένων. Πράγματι έθεσε το θέμα στη Σύνοδο αλλά και μια ημέρα πριν στη συνάντησή του με τον σουηδό προεδρεύοντα Καρλ Μπιλντ, αλλά χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ορισμένοι θεωρούν ότι λόγω της απουσίας του Μπερλουσκόνι, μόνη της η Ελληνική Αντιπροσωπεία σήκωσε το βάρος της υπόθεσης χωρίς ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, μιας και για τις περισσότερες χώρες δεν ήταν πρωτεύον ζήτημα της Συνόδου.
Ο κ. Παπανδρέου είχε συναντήσεις στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, με τους Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζύ, αλλά δεν γνωρίζουμε τι αντηλλάγει στη διάρκεια των συναντήσεων, ενώ συναντήθηκε και με τον κύπριο πρόεδρο Δημ. Χριστόφια και με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, Θαπατέρο και Πορτογαλίας, Σόκρατες καθώς και με τον βούλγαρο ομολογό του, Στάνισεφ.
Η επιστροφή του στην Ελλάδα αύριο απόγευμα, καθώς θα επισκεφθεί το πρωί το Λονδίνο για συνάντηση με τον υπεξ Ντ. Μίλιμπαντ και επ ολίγον με τον Γκ. Μπράουν, δεν είναι με γεμάτα χέρια αλλά μάλλον του ετέθησαν λιγότερα αιτήματα απ όσα ακούγονται πως οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να ζητήσουν από την Ελλάδα.