28 Μαΐ 2009

Ισλαμιστές τρομοκράτες στη Βοσνία

Σύμφωνα με τον Αμερικανό μελετητή John R. Schindler, συγγραφέα του βιβλίου «Τζιχάντ στα Βαλκάνια», «στη δεκαετία του ΄90 η Βοσνία έπαιξε για την Αλ Καϊντα τον ίδιο ρόλο που έπαιξε το Αφγανιστάν στη δεκαετία του ΄90. Αλλά ο πόλεμος στα Βαλκάνια άνοιξε στην Αλ Κάϊντα το δρόμο της παγκοσμιοποίησης, ιδιαίτερα αφού ο μουσουλμάνος Βόσνιος Πρόεδρος Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς επέτρεψε στους ισλαμιστές τρομοκράτες μετά τη λήξη του πολέμου να πολιτογραφηθούν ως πολίτες της Βοσνίας. Από τότε χιλιάδες ξένοι μαχητές συνέχισαν τον ιερό πόλεμο τους στο εξωτερικό με διαβατήριο της Βοσνίας στην τσέπη τους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Schindler εργάστηκε για μια δεκαετία στο National Security Agency (Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας), ενώ τώρα διδάσκει στο US Naval War College (Κολλέγιο Ναυτικού Πολέμου των ΗΠΑ) και είναι ερευνητής στο American Enterprise Institute.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, αυτοί οι ισλαμιστές εξτρεμιστές εξακολουθούν να αποτελούν και σήμερα κίνδυνο για την Ευρώπη. Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Ορισμένοι εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο. Πολλές επιχειρήσεις που σχεδιάστηκαν ή εκτελέστηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου, από το Μπαλί έως τη Μαδρίτη και από την Καζαμπλάνκα έως το Millenium Plot του Los Angeles, παραπέμπουν σε τρομοκράτες με ρίζες στη Βοσνία. Αρκεί να αναφέρουμε τον Χαλίντ Σεϊχ Μοχαμέντ, τον οργανωτή της 11ης Σεπτεμβρίου, ή στον Χαλίντ αλ-Μιχντάρ και τον Ναγουάφ αλ- Χάζμι, δυο από τους αεροπειρατές της πτήσης που έβαλε στο στόχαστρο το Πεντάγωνο. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, το 2005 συνελήφθησαν στη Σκανδιναβία διάφοροι Βόσνιοι τρομοκράτες, ενώ η ιταλική αστυνομία εξακρίβωσε ότι η Αλ Κάϊντα θεωρούσε το Μιλάνο τη βάση για τις δραστηριότητες της στα Βαλκάνια».
Σύμφωνα με τον
J. Schindler, ο ισχυρισμός του πρώην μέλους της Αλ Κάϊντα Αλή Αχμέντ Αλή Χαμάντ ότι στη Βοσνία βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 800 ισλαμιστές μαχητές, είναι «βάσιμος»: «Το 2005 ο υπαρχηγός του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Αϊμάν αλ- Ζαουαχίρι, είχε χαρακτηρίσει τη τζιχάντ στη Βοσνία ως την προετοιμασία της πρωτοπορίας για τις μεγάλες μάχες που ξεκίνησαν στην καρδιά του ισλαμικού κόσμου».
Ο Αμερικανός συγγραφέας κατηγορεί ευθέως τον π. Πρόεδρο Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς ότι παρείχε προστασία στους ισλαμιστές τρομοκράτες και προσθέτει ότι ο ίδιος ο Ιζετμπέγκοβιτς «συνάντησε προσωπικά τον Μπιν Λάντεν το 1994 και αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τρομοκράτες τους μουτζαχεντίν ακόμη και μετά την 11η Σεπτεμβρίου».
Ο Ιταλός δημοσιογράφος του επισήμανε, στη συνέχεια, ότι η κυβέρνηση της Βοσνίας άλλαξε στάση, αφού εξέδωσε δεκάδες μουτζαχεντίν και στις αρχές Μαΐου συνέλαβε τρεις από αυτούς.
Κατά τον Schindler, αυτό είναι «αποτέλεσμα των πιέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ», που διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι «οι περισσότεροι μουσουλμάνοι της Βοσνίας πάντα θεωρούσαν με δυσπιστία τους τζιχαδιστές, οι οποίοι είχαν την προστασία του κόμματος του Ιζετμπέγκοβιτς».