18 Σεπ 2009

Ρουμανία: οι Ούγγροι παζαρεύουν τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση

Με την δήλωση ότι οι ψήφοι της ουγγρικής μειονότητας θα στηρίξουν στις επαναληπτικές προεδρικέ εκλογές τον υποψήφιο που θα δεσμευτεί ότι το μειονοτικό κόμμα Δημοκρατική Ένωση Μαγυάρων Ρουμανίας (UDMR) θα συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση, η ηγεσία της μειονότητας έχει ήδη αρχίσει άτυπες διαβουλεύσεις για την ενεργοποίηση της ξανά στην διακυβέρνηση της χώρας.
Όπως υπογράμμισε σε χτεσινή του συνέντευξη ο πρόεδρος της UDMR Marko Bela ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα ψηφίσει η ουγγρική μειονότητα ενώ τόνισε την επιθυμία συμμετοχής σε επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού με αποκλειστικό στόχο την προώθηση των αναγκών και των προγραμμάτων της μειονότητας.
Σε εκτεταμένο ρεπορτάζ, με τίτλο «Απολογισμός Basescu: Λαμπερά κατορθώματα, ελάχιστες μετανοήσεις, και ακόμα λιγότερες αποτυχίες» υπογραμμίζεται ότι, ο κ.Basescu απαρίθμησε τα επιτεύγματα της πενταετούς θητείας του, μεταξύ των οποίων ως κορυφαίο χαρακτήρισε την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και την υιοθέτηση των θεμάτων της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας στην ευρωπαϊκή Ατζέντα.
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι ο ρουμανικός Τύπος και τα ΜΜΕ προχώρησαν σε έντονη κριτική της προεδρικής ομιλίας, χαρακτηρίζοντας την ξεκάθαρα προεκλογική και υπέρ το δέον ευνοϊκή για τα πεπραγμένα της πενταετούς θητείας του. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα σχετικά ρεπορτάζ μιλούσαν για ένα εξωπραγματικό εξωραϊσμό της ρουμανικής πραγματικότητας με τον πρόεδρο να απονέμει στον εαυτό του όλα τα εύσημα ενώ για τους πολιτικούς αντιπάλους του ήταν καταδικαστικός. Είναι ενδεικτικό ότι ο Crin Antonescu του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) δήλωσε ότι η ομιλία ήτα ψεύτικη και απολύτως βαρετή σε σημείο που προτίμησε να φύγει από την αίθουσα, ενώ ο Mircea Geoana των Σοσιαλδημοκρατών (PSD) παρομοίασε τις προεδρικές θέσεις και το ύφος τους σαν «εκείνα του Τσαουσέσκου» ενώ τη δίωρη ομιλία ως «το χρονικό μιας αποτυχημένης προεδρίας».
Η νέα υποψηφιότητα του κ.Basescu για τις προεδρικές εκλογές της 22ας Νοεμβρίου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επισήμως, όμως θεωρείται πως αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα. Πιθανολογείται ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο μεταφέρθηκε για μια εβδομάδα αργότερα και το έκτακτο συνέδριο του PSD, που πλέον θα γίνει στις 2 Οκτωβρίου.