6 Ιουλ 2009

Οι "σκέψεις" του Κ. Μπίλντ για τον ΟΑΣΕ και την Κέρκυρα

Στο blogg του ΥΠΕΞτης Σουηδίας, Carl Bildt, στις 27 και 28 Ιουνίου, διαβάζουμε τα εξή γύρω από τις σκέψεις του σχετικά με τις συναντήσεις οτυ ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα:

Στις 27 Ιουνίου, με τίτλο : «Επιστροφή στην Κέρκυρα» αναφέρει ότι μετά την Τεργέστη, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων η ανάγκη μεγαλύτερης διεθνούς βοήθειας για την οικονομική ενσωμάτωση της περιοχής της Κεντρικής και Νότιας Ασίας και κυρίως για την βοήθεια προς το Αφγανιστάν, μετέβηκε στην Κέρκυρα με το αεροσκάφος της Ιταλικής κυβέρνησης.

Τελευταία φορά που ήταν στην Κέρκυρα ήταν τον Ιούνιο του 1994, όταν εκεί υπέγραψε την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στην ΕΕ- άρα η Κέρκυρα έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Bildt.

Όλα αυτά τα θυμάται κατευθυνόμενος προς το Αχίλλειο Μέγαρο , «όπου θα συζητηθεί ανεπίσημα το θέμα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας με background τις ρωσικές σκέψεις και την ρωσική συμπεριφορά.

Πριν 15 χρόνια καθόμαστε πάλι στο ίδιο μέγαρο, σε ένα άλλο δείπνο και συζητούσαμε ανοιχτά και αισιόδοξα τις μελλοντικές προοπτικές με τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Boris Jeltsin.

Πολλά έχουν συμβεί από τότε, και πάνω σε αυτό θα συζητήσουμε τώρα»

28/6. Συζητήσεις…

Ο Bildt γράφει στις 28.06.09 :

«Με τον ένα ή άλλο τρόπο οι συζητήσεις μάλλον θα καταλήξουν να ζητήσουμε από τον πρέσβη μας στον ΟΑΣΕ στη Βιέννη, να συνεχίσει τις συζητήσεις με στόχο να ληφθεί κάποια απόφαση να συνεχιστεί η διαδικασία στην πιο επίσημη Σύνοδο Υπουργών στην Αθήνα, τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Όμως οι απόψεις σε πολλά σημαντικά σημεία εξακολουθούν να διαφέρουν πολύ.

Οι χώρες της ΕΕ επιχειρηματολογούν υπέρ μια έννοιας ασφάλειας, όχι μόνο στρατιωτικής αλλά πολύ ευρύτερης. Θεωρούμε πολύ σημαντικό, όλες οι χώρες μας να σέβονται την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, ενώ άλλοι έχουν μια στενότερη τοποθέτηση πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Και θεωρούμε βασικό, κάθε χώρα να έχει το δικαίωμα μόνη της να αποφασίζει την πορεία της εσωτερικής και εξωτερικής της πολιτικής. Δεν παραδεχόμαστε να υπάρχουν σφαίρες, όπου το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής θα περιορίζονταν, με τον ένα ή άλλο τρόπο.

Το γεγονός ότι ο πόλεμος στη Γεωργία το περασμένο καλοκαίρι ρίχνει ακόμη τη σκιά του στις συνομιλίες, δεν μας εκπλήττει. Και μάλλον θα εξακολουθήσει να συμβαίνει αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη. Κατά τα άλλα είναι εντελώς φυσιολογικό το ότι συζητήσαμε κατά πόσο εκπληρώσαμε τις περυσινές ποικίλες και μεγαλόστομες δηλώσεις μας.

Γιατί οι πράξεις σημαίνουν περισσότερα από τα λόγια.» καταλήγει ο Σουηδός ΥΠΕΞ.