6 Ιουλ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 26

Τρόμαξαν εκεί στον Καύκασο, μέχρις ότου απομακρυνθεί από την περιοχή η Ντόρα Μπακογιάννη, που επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία με την ιδιότητα της προέδρου του ΟΑΣΕ. Δεν τους έφταναν τα βάσανά τους, πήγε να τους παρενοχλήσει σχετικά με το άλυτο εδώ και δυο δεκαετίες, πρόβλημα του Ναγκόρνο– Καραμπάχ. Δεν τόλμησε όμως να πλησιάσει την Τρίτη χώρα του Νοτίου Καυκάσου, τη Γεωργία όπου οι εξελίξεις είναι … εκρηκτικές! Γιατί σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν η ΕΕ ανεπίσημα μεν –ουσιαστικά δε- ενημέρωσε τον ΟΑΣΕ, ότι η έρευνα που έκανε ο ανεξάρτητος Ελβετός διπλωμάτης κ.Ταλιαβίνι, έδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι την ευθύνη σε βαθμό απεριόριστο για τον πόλεμο του 2008 στην Οσετία, φέρει ο Γεωργιανός Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι. Την έρευνα χρηματοδότησε η ΕΕ με1.6 εκατ. Ευρώ και η δημόσια παρουσίασή της αναβλήθηκε από τα τέλη Ιουλίου στα τέλη Σεπτεμβρίου προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει στο διεθνή περίγυρο αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Γι αυτό και Ντόρα κρατήθηκε… μακριά!

  • Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Εστίας του ΕΙΠ (Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού) στο Βελιγράδι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον σέρβο ομόλογό του Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος υπογράμμισε ότι « η Ελλάδα και η Σερβία, εκτός από κοινή ιστορία, έχουν και κοινό μέλλον στο πλαίσιο της ΕΕ». Οι δύο χώρες, επεσήμανε ο κ. Τάντιτς, οφείλουν να εμβαθύνουν σε θεσμικό επίπεδο τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δυο λαών, και ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η ίδρυση της Εστίας του ΕΙΠ στο Βελιγράδι. "Το κοινό μας μέλλον βρίσκεται στην ΕΕ, αλλά και εδώ στα Βαλκάνια, και με την συνεργασία μας ας δώσουμε ελπίδα και ευκαιρία στους υπόλοιπους λαούς της περιοχής να οικοδομήσουν σχέσεις ανάλογες με αυτές που έχουν η Σερβία και η Ελλάδα", τόνισε ο κ. Τάντιτς. Παρόντες τόσο τα μέλη πρεσβείας με επικεφαλής τον πρέσβη, Δημοσθένη Στωίδη όσο και τον Διευθύνοντα το Ίδρυμα στη Σερβική πρωτεύουσα, Νίκο Τσιτσιμελή.

Η κρίση επανήλθε στην Κύπρο εξαιτίας της ανάγκης να καλυφθεί οριστικά και επίσημα η θέση του πρεσβευτή της χώρας στην Αθήνα, κάτι που η κυβέρνηση Δ. Χριστόφια επιχειρεί να κάνει το τελευταίο δεκαοκτάμηνο. Διπλωματική πηγή στη Λευκωσία δήλωσε στην κυπριακή εφημερίδα Αλήθεια’ ότι τον τελευταίο μήνα έγιναν κάποιες βολιδοσκοπήσεις από ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, τόσο προς τον αρμόδιο υπουργό, Μάρκο Κυπριανού, όσο και σε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους του περιβάλλοντος του προέδρου, εάν υπάρχει πρόθεση σύντομης αντικατάστασης του Γ. Γιωργή, χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποια θετικά μηνύματα. Φαίνεται, μάλιστα ότι η αντικατάσταση του κ. Γιωργή θα βρεθεί στη δίνη της κομματικής αντιπαλότητας των συγκυβερνώντων. Σύμφωνα με πηγές στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, το κενό που παρατηρείται φαίνεται να απασχολεί μόνο τους διπλωμάτες του υπουργείου, αφού η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου δεν επιδεικνύουν ενδιαφέρον να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία ουσιαστικά παραμένει ανενεργή. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το θέμα με την υποβαθμισμένη διπλωματική αντιπροσωπία στην ελληνική πρωτεύουσα σχολιάζεται αρνητικά στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ευρύτερα από ξένους διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα. Η θητεία του κ. Γιωργή, που είχε διοριστεί από τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο, είχε λήξει πέρσι και ανανεώθηκε από τον νυν πρόεδρο Χριστόφια υπό το βάρος έντονων διαφωνιών που προέκυψαν στους κόλπους της συγκυβέρνησης για την επιλογή του προσώπου το οποίο θα τον αντικαθιστούσε. Και η ανανέωση της θητείας του κ. Γιωργή εκπνέει και το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει ακόμη επιδείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον για την αντικατάστασή του, παρόλο που ο ίδιος τους περισσότερους μήνες του χρόνου βρίσκεται εκτός Αθηνών.

  • Επικεφαλής της Εθιμοτυπίας ο Κυριάκος Αμοιρίδης, ΣΠΑ’ που έχει εμπειρία στον κλάδο από διάφορες θέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κι αν η μνήμη μας δεν μας απατά, πρόκειται για τον πρώτο Σύμβουλο που αναλαμβάνει θέση Διευθυντή Εθιμοτυπίας. Το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη θέση δεν καταλαμβάνει πρέσβης, σημαίνει ανάμεσα σε άλλα ότι θα καλυφθούν ταχύτερα οι ανάγκες του ΥΠΕΞ, σε πρέσβεις λόγω νέων πρεσβειών και υποχρεώσεων σε διεθνής οργανισμούς.

«Το τι λέγεται στην Αθήνα για ορισμένους υπουργούς που επισκέφθηκαν πρόσφατα τις ΗΠΑ ξεπερνά κάθε φαντασία. Για μία, μάλιστα, εξ' αυτών, η οποία βρέθηκε και βρίσκεται στο μάτι του πολιτικού κυκλώνα, ιδιαίτερα σχολιάζεται η εφόρμηση που πραγματοποίησε σε μεγάλο πολυκατάστημα της Νέας Υόρκης από όπου βγήκε, όπως λένε, κατάφορτη η ίδια αλλά και η πιστωτική (της;) κάρτα! Μιλάμε για τσάντες γνωστής μάρκας, που η τιμή τους ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες δολάρια!» Το προηγούμενο κείμενο προέρχεται από το Ομογενειακό «ΚΑΛΑΜΙ» και συμπληρώνει την εικόνα που λίγο – πολύ όλοι γνωρίζουμε…

  • Αύριο (7 Ιουλίου) πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες μια μεγάλη διάσκεψη των χωρών μελών της ΕΕ και των τρίτων χωρών (42 συνολικά) που αποδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στην Ευρώ-Μεσογειακή Ένωση. Το όραμα του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά μάλιστα την υιοθέτηση της πρότασής του και τη στήριξή της κι από την Σουηδική Προεδρία. Θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την προετοιμασία μιας μεγάλης Συνόδου στις αρχές του Φθινοπώρου όπου αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις και να εκκινήσει η λειτουργία της θεσμικά από το 2010. Στην αυριανή συνάντηση, μου ψιθυρίζουν από τις Βρυξέλλες, υπάρχουν παράπονα από τους Έλληνες χειριστές για το ποια είναι η πολιτική μας. Φυσικά είναι καλοκαίρι, αλλά μήπως ξέρει κάποιος;

Μιας και αναφέρθηκα στην Ευρώ-Μεσογειακή Ένωση θυμήθηκα και την άλλη γκάφα της υπουργού κας Μπακογιάννη. Αυτή που αφορά την Αλγερία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μου έδωσε φίλος πρέσβης, η κα Μπακογιάννη άκουσε και συμφώνησε σε πρόταση πρέσβη, να δώσει ειδικό καθεστώς στους Αλγερινούς που ζητούν βίζα για την Ελλάδα. Αιτιολογικό αυτής της απόφασης υπήρξε ότι ο πατήρ της Κων. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της διακυβέρνησής τους 91-93, είχε παραχωρήσει προνόμια στους διπλανούς λαούς της Τυνησίας και Μαρόκου. Σκέφτηκε λοιπόν να συμπληρώσει το κενό, αποδίδοντας στους Αλγερινούς το ίδιο προνόμιο. Φυσικά ξέχασε και η ίδια, πολύ περισσότερο ο πρέσβης – σύμβουλος στην υπόθεση αυτή- ότι τόσο το Μαρόκο, όσο και η Τυνησία αποτελούν φίλο-δυτικές αραβικές χώρες χωρίς προβλήματα τρομοκρατίας, Αντίθετα η Αλγερία έχει ισχυρό φονταμεταλιστικό Ισλαμικό κίνημα και πρόβλημα τρομοκρατίας που οδήγησε ακόμη και τη Γαλλία να πάρει μέτρα απαγόρευσης εισόδου χωρίς δύσκολες διαδικασίες. Έτσι, τώρα οι αλγερινοί έρχονται εύκολα στην Ελλάδα, αυξάνοντας τους κινδύνους τρομοκρατίας και επιχειρούν από εδώ τη μετάβασή τους σε χώρες Σέγκεν…

  • Tη βρίσκω εξαιρετική. Την κα Πελώνη στα ΝΕΑ, που προχθέςΣάββατο ανακάλυψε το ρεπορτάζ της Κύρας Αδάμ, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της περασμένης Δευτέρας σχετικά με τις συμφωνίες για τη "βίζα" που υπογράφτηκαν στην Κέρκυρα. Ευτυχώς που στην "Ενημέρωση" την έχουν σε υψηλό βάθρο... Φυσικά ούτε λέξη για το ποιόν αντέγραψε...