7 Απρ 2009

Το παρασκήνιο πίσω από την προσπάθεια κάλυψης της θέσης του ΓΓ

Ενώ ήδη οι ξένοι πρέσβεις στην Αθήνα διαδοχικά κάνουν τα καθιερωμένα αποχαιρετιστήρια δείπνα στο νυν γενικό γραμματέα πρέσβη Αριστείδη Αγαθοκλή που αποχωρεί εντός ολίγου λόγω συμπληρώσεως του 65ου έτους της ηλικίας του, πολλά ακούγονται για το ποιος προορίζεται τελικά για υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ. Μέχρι το φθινόπωρο θυμίζουμε ότι τα σενάρια ήθελαν τον πρέσβη Γιάννη Ζέπο (παλιό θυμίζουμε διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου) να τελειώνει τη καριέρα του στην Αθήνα ως γενικός γραμματέας. Ο κ. Ζέπος βέβαια προτίμησε τη θέση του στο Κάιρο, ενώ και η ανάγκη μεταβατικού γενικού γραμματέα (μεταβατικού για κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δηλαδή) ξεφούσκωσε μαζί με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Ως κατεξοχήν υποψήφιος διάδοχος του κ. Αγαθοκλή εμφανίζεται πλέον ο νυν γενικός διευθυντής διοίκησης πρέσβης Μίκης Καμπάνης ο οποίος φαίνεται να αποτελεί «αδυναμία» της Υπουργού. Πώς άλλωστε όχι, όταν «εκάλυψε» ως πρέσβης στο Πεκίνο όλη εκείνη την περίφημη ιστορία με τον υπουργικό σύζυγο κ. Κούβελο; Αν και για να είμαστε δίκαιοι, η αδυναμία της υπουργού είχε εκδηλωθεί και ποιο νωρίς με την έγκριση του κτιρίου της νέας πρεσβείας στο Πεκίνο (που θυμίζουμε ότι, καθώς λεγόταν τότε, λειτούργησε παρανόμως χωρίς να έχει πιστοποιηθεί προηγουμένως από την ΕΥΠ!). Ο κ. Καμπάνης εμφανίζεται να έχει όλα τα προσόντα για τη θέση: Πλην της εμπιστοσύνης της υπουργού είναι γνωστός και πιστός οπαδός της «δεξιάς» παράταξης, στα εθνικά θέματα (τα οποία μπαίνουν πλέον σε φάση αντιπαράθεσης με την Τουρκία) θεωρείται αρκετά «σκληρός» ώστε η τοποθέτησή του να δώσει και τα κατάλληλα «σήματα» (τέτοια που ο «σκληρός» επίσης κ. Αγαθοκλής δεν μπορούσε να δώσει λόγω της προϋπηρεσίας του στη Μ.Α. ΕΕ στην λεγόμενη περίοδο του «ζεϊμπέκικου» επί Γιώργου Παπανδρέου), είναι ως εκ του χαρακτήρος του αγαπητός στο σύνολο των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, είναι αποδεκτός και στο ΠΑΣΟΚ και δη τόσο στο «βενιζελικό» (η τελευταία - και αρκετά νεώτερη αυτού - σύζυγος του κ. Καμπάνη ήταν στενότατη συνεργάτης του Ευαγγ. Βενιζέλου στο Υπουργείου Πολιτισμού), όσο και στο «παπανδρεϊκό» (είναι φίλος του εξ απορρήτων πάντα του Γιώργου καθηγητή Χάρη Παμπούκη, ενώ η σύζυγος του κ. Καμπάνη έτυχε ευνοϊκότατης απόσπασης στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Πεκίνο χάρη στην στήριξη της γενικής γραμματέως διοίκησης Ελένης Κουτσιμπού και του γραφείου της), διατηρεί πάντα καλά κανάλια επαφής με τον Αντώνη Σαμαρά (μέσω λέγεται του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Α. Κανελόπουλου που είναι πτυχιούχος διοικητικός του ΥΠΕΞ και που ακούγεται ότι αυτός διόρισε την κ. Καμπάνη μέλος στο Δ.Σ. του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης). Το σημαντικότερο ίσως: αποτελεί στενό φίλο του γενικού επιθεωρητή πρέσβη Δημοσθένη Κωνσταντίνου ο οποίος, όπως απεδείχθη στις τελευταίες πρεσβευτικές προαγωγές και μεταθέσεις «διοικεί» εκ των παρασκηνίων το ΥΠΕΞ. Άλλωστε, ο κ. Κωνσταντίνου είχε αποφασιστικό ρόλο στη τοποθέτηση του κ. Καμπάνη ως γενικού διευθυντή διοίκησης.

Οι πιθανοί ανθυποψήφιοι για την θέση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα είναι άλλωστε ενόψει των αφυπηρετήσεων και των τοποθετήσεων στο εξωτερικό πλέον ελάχιστοι και οι πιθανότητές τους λίγες. Έτσι, αποκλείεται μάλλον η επιστροφή στο ΥΠΕΞ του Διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Γιάννη Κοραντή (αν θυμηθούμε τις εκθέσεις που έστελνε ως πρέσβης στην Άγκυρα, αυτό και αν θα έδινε μηνύματα προς την Τουρκία!), καθώς και του πρέσβη Άρη Σάνδη, που υπηρετεί σήμερα στη Πραιτόρια. Ο τελευταίος όμως (που το όνομά του ακούσθηκε αρκετά ως υποψήφιου για την πρεσβεία Ουάσινγκτον, πριν πέσει στο τραπέζι το όνομα του εξωϋπηρεσιακού γενικού γραμματέα διεθνών οικονομικών σχέσεων Θ. Σκυλακάκη και τώρα του πρέσβη κι επικεφαλής της ΜΑΕ ΕΕ, Βασ. Κασκαρέλη), δεν φαίνεται να έχει αποκτήσει ποτέ την ιδιαίτερη συμπάθεια της Υπουργού (ίσως γιατί ο αδελφός του πρέσβης Αλέκος Σάνδης είναι διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού), ούτε και την θερμή φιλία του κ. Κωνσταντίνου (ο κ. Σάνδης χρεωνόταν πάντα στην ομάδα του πρέσβη Ι. Ζαχαράκη, ενώ οι κκ Αγαθοκλής και Καμπάνης ήταν πάντα πιστοί φίλοι του κ. Κωνσταντίνου).

Για τους παρατηρητές της ανθρωπογεωγραφίας του ΥΠΕΞ η επιλογή του γενικού γραμματέα θα έχει σημασία κυρίως ως προς τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν ανάμεσα στις λεγόμενες «ομάδες» Κωνσταντίνου και Ζαχαράκη, αλλά και στις θέσεις που οι πρέσβεις παίρνουν ενόψει πιθανής αλλαγής της ηγεσίας στο ΥΠΕΞ.

  • Με την ευκαιρία της σημερινής δημοσίευσης να διερωτηθούμε αν φάνηκε μόνο σε μας ή και σε άλλους, το γεγονός πως το κείμενο της ομιλίας της κας Μπακογιάννη χθες στην Κωνσταντινούπολη, με τίτλο "Δημόσια Διπωματία", έμοιαζε, μα πολύ, με παρόμοια κείμενα (τα δυο τελευταία) που έχει απεγγείλει άλλο στέλεχος του ΥΠΕΞ. Άλλα που να ασχολείται κανείς και με θέματα "πνευματικής ιδιοκτησίας"... Επίσης να διερωτηθούμε γιατί η κα Μπακογιάννη στις δηλώσεις της αναφέρθηκε κυρίως στα όσα τόνισε και ο Μπ. Ομπάμα. ¨Αραγε δεν έχουμε άλλα θέματα να θέσει στον Μπαμπατζάν;

Αύριο: Ποιοί, πως και γιατί πήραν... παράσημα!