26 Οκτ 2009

Επιστολή Berlusconi-Sarkozy προς Ε.Ε. για την παράνομη μετανάστευση.

Παραμονές της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 29 και 30 Οκτωβρίου, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Silvio Berlusconi και ο Γάλλος Πρόεδρος Nicolas Sarkozy ανέλαβαν πολιτική πρωτοβουλία συντάσσοντας επιστολή προς τον Πρόεδρο της Commission José Manuel Durao Barroso και τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργό της Σουηδίας Fredrik Reinfeldt.
Μετά «το καθαρό πολιτικό σημάδι υπέρ μιας ανανέωσης της δέσμευσης της Ευρώπης ενάντια στην παράνομη μετανάστευση στη Μεσόγειο» από μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο, το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «δεν θα πρέπει να αρκεσθεί σε μια επαλήθευση των ήδη αποφασισθέντων». Αλλά –αναφέρεται στην επιστολή των δύο ηγετών- «χρειάζεται τώρα να δώσουμε μια συγκεκριμένη και φιλόδοξη συνέχεια σ’ αυτή τη δέσμευση». Με δυο λόγια, για τους Berlusconi και Sarkozy, χρειάζεται να βγούμε από τον εθνικό περίβολο των πολιτικών για τη μετανάστευση (σπάζοντας τον τοίχο της αντίστασης της πολιτικής που το θεωρεί θέμα ευαίσθητο για το εκλογικό σώμα): Οι χώρες της Μεσογείου δεν πρέπει να αφεθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα, το οποίο αφορά ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. «Η παράνομη μετανάστευση συνεχίζει να αποτελεί μια αξιοσημείωτη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και για το σύνολο των κρατών-μελών της στο ανθρωπιστικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο». Οι δύο ηγέτες υπογραμμίζουν ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών «δεν μπορεί να παραμένει στο επίπεδο των λογων», αλλά πρέπει «να προχωρήσει στο επίπεδο των έργων με έναν πραγματικό καταμερισμό ευθυνών». Για τους δύο ηγέτες, στις 29 και 30 Οκτωβρίου, «θα πρέπει να αποφασισθούν άμεσα οι κατευθυντήριες γραμμές δράσης», αρχής γενομένης από την ενίσχυση της Frontex με συγκεκριμένο σχέδιο που θα προβλέπει:
- Την επεξεργασία κοινώς αποδεκτών κανόνων για τις επιχειρήσεις στη Μεσόγειο.
- Τη συνεργασία μεταξύ της Frontex και των χωρών προέλευσης των λαθρομεταναστών (φερ’ ειπείν για την Ιταλία, πρωταρχική σημασία έχει η Λιβύη).
- Τη δημιουργία ειδικών Γραφείων της Frontex στις «θερμές» χώρες.
- Την οργάνωση κοινών πτήσεων επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών.
- Προγράμματα Erasmus για τη φύλαξη των συνόρων.
«Αξιολογούμε την επιστολή για να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να δώσουμε απαντήσεις στα αιτήματα των δύο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Κατανοούμε πολύ καλά τις επιθυμίες και τις ανησυχίες της Ιταλίας και της Γαλλίας και θα εργασθούμε γι’ αυτό το σκοπό εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής», δήλωσε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σουηδός Πρωθυπουργός Fredrik Reinfeldt.