26 Οκτ 2009

Για τα πετρέλαια στην Κύπρο

H kυπριακή εφημερίδα, «Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ» αναφέρθηκε στις ενέργειες των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων με τις σημαδούρες στη θαλάσσια περιοχή Κάππαρη (Παραλίμνι), σε δημοσίευμα του Άδωνη Παλληκαρίδη με τίτλο «’Καταπίνει’ την παραβίαση στον Πρωταρά η Κυβέρνηση» και υπότιτλο «Τα κόμματα ζητούν να γίνει καταγγελία στον ΟΗΕ και την Ε.Ε.».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η επέκταση της κατοχής στην περιοχή Κάππαρη στον Πρωτάρα, είναι δεδομένη. Οι πληροφορίες της ‘Σ’ δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και προέρχονται από πολλές πλευρές. Η πλέον έγκυρη είναι αυτή της Εθνικής Φρουράς, που έχει καταγράψει λεπτό προς λεπτό την παραβίαση με δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη και με Τούρκους βατραχανθρώπους να αλλάζουν τη βάση των σημαδούρων στο βυθό του Κάπαρη. Όλες οι σημαδούρες έχουν αντικατασταθεί με καινούργιες και ποντίστηκε νέα βάση. Η τελευταία σημαδούρα άνοιξε σαν βεντάλια προς τις ελεύθερες περιοχές περίπου 150 μέτρα.
Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Αντρέας Ευαγγέλου, με δήλωσή του στη ‘Σ’ από τη Σιβηρία, όπου βρίσκεται σε αποστολή, καταγγέλλει την πρόκληση που συρρικνώνει τα ελεύθερα νερά του Δήμου του και καλεί την Κυβέρνηση να σταθεί σθεναρά έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ζητεί καταγγελία της Τουρκίας στον ΟΗΕ και απομάκρυνση όλων των κατοχικών σημαδούρων.
το μεταξύ όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, θεωρούν μεγάλη πρόκληση τη μετακίνηση των σημαδούρων και ενδεικτική του τρόπου ενέργειας των Τούρκων. Καλούν επίσης στη λήψη μέτρων. Ενώ, όμως, το πρόβλημα και τα τετελεσμένα των Τούρκων έχουν αναγνωριστεί από όλους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει μετακίνηση των σημαδούρων, που έχουν τοποθετήσει εδώ και καιρό οι κατοχικές δυνάμεις στην περιοχή Κάππαρη!
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η θέση αυτή της Κυβέρνησης πηγάζει από αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος και στην προσπάθειά της να μην επηρεαστεί το κλίμα των συνομιλιών. Ωστόσο, σε πλήρη αντίθεση με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τα κόμματα ζητούν άμεση αντίδραση για τη μετακίνηση των σημαδούρων και καλούν την Κυβέρνηση να δράσει.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, κατήγγειλε ως πειρατική την ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος. […] Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι ‘πρόκειται για ενέργεια επέκτασης της κατοχής και καταπάτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας’. Γι’ αυτούς τους λόγους, επισήμανε ο εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος κόμματος, ‘καλούμε την Κυβέρνηση να καταγγέλλει τη νέα παράνομη τουρκική ενέργεια στον ΟΗΕ και στην Ε.Ε.’.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε στη ‘Σ’, απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο: ‘Βεβαίως έγινε παραβίαση και επιμένω στην καταγγελία μου, την οποία επιβεβαιώνουν οι παρατηρήσεις των στρατιωτικών Αρχών. Η Κυβέρνηση φοβάται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της τουρκικής προκλητικότητας και κάνει ότι δεν τις αναγνωρίζει. Αυτή τη φορά οι κατοχικές δυνάμεις έδωσαν αφορμή για κατάργηση των σημαδούρων που επέβαλαν στην περιοχή από το 1985. Η διαπραγμάτευση κάτω από την πίεση των τετελεσμένων που δημιουργεί ο κατοχικός στρατός είναι φανερό ότι θα οδηγηθεί από υποχώρηση σε υποχώρηση, μέχρι να συναντήσουμε τις τουρκικές απαιτήσεις’.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, η Γ.Γ. των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι μετά την επιχείρηση παραχώρησης παράνομης υπηκοότητας σε 700 εποίκους, οι Τούρκοι προχώρησαν σε νέες προκλητικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή ‘Κάππαρη’, στο Παραλίμνι. Καταγγέλλοντας τις προκλητικές ενέργειες των κατοχικών αρχών, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι το Κίνημα Οικολόγων ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβουν ουσιαστικά, αφού έχουν τα εργαλεία να πιέσουν τον Αττίλα να σταματήσει τον εποικισμό και την επέκταση των κατοχικών δεδομένων.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε το θέμα πολύ σοβαρό, που θα εξεταστεί από το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος αμέσως μετά την επιστροφή του προέδρου του κόμματος από την Τουρκία, όπου βρίσκεται για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο. Ο ΔΗΣΥ, επισημαίνει ο Χάρης Γεωργιάδης, άκουσε τον Υπουργό Εξωτερικών να λέγει ότι δεν είναι βέβαιος τι συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή. Επιτέλους, η Κυβέρνηση πρέπει να μάθει καλά τι συνέβη, γιατί δεν είναι τόσο δύσκολο να το μάθει από τα στρατιωτικά μας παρατηρητήρια. Προβληματίζει, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης, γιατί η τουρκική πλευρά επιλέγει αυτό το χρόνο για μιαν ακόμη προκλητική κίνηση, επηρεάζοντας αρνητικά το κλίμα των διεξαγόμενων συνομιλιών.
Ενδείξεις πετρελαϊκών κοιτασμάτων
Ο διευθυντής Ενέργειας Σόλων Κασίνης επιβεβαιώνει ότι στην περιοχή ανοικτά της Αμμοχώστου υπάρχουν δορυφορικές ενδείξεις για την ύπαρξη πετρελαϊκών κοιτασμάτων και φυσικού αερίου.
Η στόχευση των Τούρκων είναι πασιφανής. Με τη μέθοδο του σαλαμιού μάς τρώνε κομμάτι-κομμάτι την ελεύθερη γη μας και την ελεύθερη θάλασσά μας. Στα Κόκκινα, στα Στροβίλια, στα Λύμπια και τώρα στον Κάππαρη. Έχουμε πληροφορηθεί ότι ακόμη και τη χρήση δυτών εισηγήθηκαν κάποιοι στο ναυτικό μας, για να αποκόψουν τις σημαδούρες από το βυθό και να τις πάρει το κύμα.