26 Οκτ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 39

O Πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου πήρε τη μεγάλη απόφαση: θα μετακομίσει σε ένα αεροσκάφος από αυτά που διαθέτει η κυβέρνηση. Γιατί καθώς όλα δείχνουν δεν σκοπεύει να κάτσει εδώ και να παρακολουθεί τις ανοησίες και τα κόλπα των υπουργών του, σε προτάσεις νόμων που τις παίρνουν πίσω εντός 8ώρου, που διορίζουν με βάση τα βιογραφικά φίλους τους, και πάει λέγοντας. Όμως δεν μας λέει και για ποιο λόγο κάνει τα ταξίδια που ανακοινώνει. Για παράδειγμα τι πάει να κάνει στη Σουηδία, την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, όταν τη Σουηδική προεδρία – πρωθυπουργό και υπεξ- θα τους δει στις Βρυξέλλες στις 29-30 Οκτωβρίου. Τι πάει να κάνει στην Τσεχία 1η Δεκεμβρίου, όταν την ίδια μέρα έχει εδώ τους Κλίντον και Λαβρόφ και πρέπει να προεδρεύσει της Συνόδου του ΟΑΣΕ (1-2.12.09). Μήπως κάτι δεν πάει καλά; Ή μήπως κάνει κάτι πίσω από τις πλάτες μας και δεν μας το λέει για να δοκιμάσει αν πιάνει η «διαφάνεια»;

·

· «Τρελή κούρσα» επαφών πραγματοποίησε την εβδομάδα που πέρασε ο εορτάζων σήμερα κι ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες, Αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δημ. Δρούτσας σε μια προσπάθεια να εξηγήσει σε ξένους πρέσβεις τι στόχους θέτει η νέα Ελληνική εξωτερική πολιτική, υπό την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που σαν «Δραγουμάνος» έχω από τις πρεσβείες, η γενική εντύπωση είναι καλή, ιδιαίτερα σε εκείνες που παίζουν «πρώτο βιολί» σε σημαντικές υποθέσεις για τη χώρα όπως της Βρετανίας και των ΗΠΑ, που θέλουν να κλείσουν «με το ζόρι» το Κυπριακό αλλά και τη διαμάχη για το όνομα με την πΓΔΜ… Εκτός από αυτούς όμως είχε και συναντήσεις σε επίπεδο Πρωθυπουργού (πχ με τον πολωνό Πρωθυπουργό) αλλά και με τους έλληνες ευρωβουλευτές ή τον Αναπληρωτή ΥΕΘΑ, Πάνο Μπεγλίτη. Με τους ευρωβουλευτές συμφώνησε να τα λένε συχνά και στο μέλλον, ενώ το ίδιο ειπώθηκε και μετά τη συνάντηση με τον κ. Μπεγλίτη. Εκείνο που δεν ειπώθηκε είναι τι συζήτησαν οι δύο τους που περιλαμβάνει τόσο ζητήματα εξωτερικών σχέσεων αλλά και άμυνας. Δυο πράγματα συμβαίνουν: ή αναφέρθηκαν στα Έλληνο –Τουρκικά ή στο πως θα στείλουν επιπλέον άνδρες στο Αφγανιστάν, όπως ζήτησε ο αμερικανός υφυπέξ, που επισκέφθηκε τον κ. Δρούτσα την περασμένη Τετάρτη.

·

·

Ο Δήμαρχος της Σαγκάης Han Zheng δέχθηκε σήμερα στο Δημαρχείο της Πόλης της Σαγκάης τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κίνα, Θεόδωρο Γεωργακέλο ο οποίος επισκέπτεται τις μέρες αυτές τη Σαγκάη με την ευκαιρία της επίσημης τελετής καθέλκυσης στα τοπικά ναυπηγεία 6 πλοίων ελληνικών συμφερόντων. Ο Δήμαρχος της Σαγκάης και ο Έλληνας Πρέσβης στην Κίνα συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της συμμετοχής της Ελλάδας στην Παγκόσμια Εμπορική Έκθεση της Σαγκάης το 2010, της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και της συνεργασίας στον πολιτιστικό τομέα. Η συνάντηση ήταν η πρώτη μεταξύ του Δημάρχου της Σαγκάης και του Πρέσβη της Ελλάδος κ. Γεωργακέλου. Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Κίνα, Μαρία Σαράντη.

·

· Στο μεταξύ, άλλους συγκίνησε στην ενημέρωση, η έλευση στο υπουργείο του Γ. Κουμουτσάκου σαν ευρωβουλευτή κι άλλους αυτή του Π. Μπεγλίτη.Ο καθένας εκεί έχει τους φαν του… Αλλά σίγουρα, κανείς από τους δύο δεν χάρηκε ιδιαίτερα για τον Δ. Δρούτσα καθώς ο ένας αποτελεί ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο κι άλλος επί χρόνια αποτελεί ενδο-κομματικό αντίπαλο, όπως είναι γνωστό τοις πάσι… Μιας κι αναφερόμαστε στις επισκέψεις, ανάμεσα στους ευρωβουλευτές ήταν κι η Μαριλένα Κοππά. Σημαντική συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, τόσο που θεώρησε ανάγκη ή υποχρέωσή του, να τον συνοδεύσει στην Κύπρο και να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις. Δεν ξέρω με ποια ιδιότητα βεβαίως αλλά τι σημασία έχει… Μήπως ρώτησε και κανένας; Πάντως ο κ. Δρούτσας, όχι!

·

·

Κύριε Γενικέ, καλώς ορίσατε, αλλά μην είστε και τόσο εκδηλωτικός απέναντι σε κυρίες της δημοσιογραφίας. Χαρήκατε που επιστρέψατε από το Κάιρο, το καταλαβαίνουμε αλλά… όλα στην ώρα τους!

·

· Πολύ «ενημερωτική» η συνάντηση με τους διπλωματικούς συντάκτες του Δ. Δρούτσα. Αλλά φρόντισε να αρχίσει με ένα τέταρτο καθυστέρηση, μίλησε 38 λεπτά και φυσικά δέχθηκε τρεις μόλις, άνευ σημασίας, ερωτήσεις κι έφυγε για τους… Άραβες Πρέσβεις. Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα, αν θέλετε να τα κάνετε… κάντε τα σωστά. Με χρόνο στη διάθεσή σας και διάθεση για απαντήσεις…

·

·

Φυσικά η στήλη έχει λυπηθεί απεριόριστα που έφυγε από την καρέκλα του ΥΠΕΞ η Ντόρα Μπακογιάννη. Γιατί εκείνη τελικά, είχε πειστεί μετά από 4 χρόνια σχεδόν πως δεν είμαστε στο payroll του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου! Τώρα οι καινούργιοι πόσο πρέπει να περιμένουν για να πειστούν πως δεν είμαστε στο payroll της Ντόρας; Για διευκόλυνσή τους πάντως ας ρωτήσουν στη γύρα… Κάτι ξέρει η πιάτσα, περί «ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ»!

·

· Το μεγαλύτερο κινεζικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για θέματα εμπορικής ναυτιλίας, το Ναυτιλιακό Παν/μιο της Σαγκάης (Shanghai Maritime University / SMU), επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη, Μαρία Σαράντη, η οποία συναντήθηκε με τις πανεπιστημιακές αρχές, και ειδικότερα με τον Πρόεδρο του SMU Καθ. YU Shicheng, τον Αντιπρόεδρο Καθ. JIN Yongxing, τον Κοσμήτορα του Κολλεγίου Εμπορικής Ναυτιλίας Καθ. SHI Chaojian, και την Αναπλ. Δ/ντρια Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Παν/μιου Ms. YU Hongrong. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την πρωτεύουσα σημασία που προσδίδουν Ελλάδα και Κίνα στον ναυτιλιακό τομέα. Η κα Σαράντη συζήτησε επίσης πιθανούς τρόπους ακαδημαϊκής συνεργασίας του SMU με αντίστοιχα ελληνικά ΑΕΙ και εκπαιδευτικά ιδρύματα στον χώρο της ελληνικής ναυτιλίας, και τις δυνατότητες συμμετοχής σπουδαστών του SMU σε εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το Erasmus Mundus. Η κα Σαράντη περιηγήθηκε τους χώρους διδασκαλίας και εκπαίδευσης του Παν/μιου SMU στους οποίους περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο κέντρο προσομοίωσης για την πλοήγηση τάνκερ στον κόσμο. Στο SMU φοιτούν σήμερα 20.000 φοιτητές.

·

·

Λοιπόν ακούστηκε έντονα ότι ο Σπύρος Κουβέλης, υφυπεξ, έχει ήδη ατύπως προσλάβει υπεύθυνη Γραφείου Τύπου συνάδελφο που ετοιμάζεται να λάβει σύνταξη και βρήκε ένα γραφείο για να έχει συμπληρωματικό μισθό. Συμφωνούμε με την υπουργική επιλογή, γιατί δείχνει αδιάβλητη! Η συνάδελφος συγκαταλέγονταν σε εκείνους που ήταν γνωστοί σαν «καλοί νεοδημοκράτες» στο προηγούμενο πόστο της… Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στον κ. υφυπουργό ότι οι μετακινήσεις κοστίζουν. ¨Όχι βέβαια των υπουργών, αλλά της συνοδείας του κι αναφερόμαστε για το κόστος μεταφοράς συνεργείων, δημοσιογράφων και παρατρεχάμενων σε κάθε ταξίδι. Τα ίδια δηλαδή, που έκανε και η Ντορούλα ή ο άλλος καταπληκτικός Μιλτ. Βαρβιτσιώτης. Αυτός ήρθε, είδε και απήλθε και δεν καταλάβαμε πως πέρασε από το ΥΠΕΞ!

·

· Σε συνέντευξη τύπου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), για τη συμμετοχή της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στην 54η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Βελιγραδίου παραβρέθηκε ο έλληνας πρέσβης στο Βελιγράδι, Δημοσθένης Στωίδης, ενώ η πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα της ελληνικής συμμετοχής. Κατά το χαιρετισμό του, ο πρέσβης Στωίδης αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες πολιτιστικές και πνευματικές σχέσεις που συνδέουν το σερβικό και τον ελληνικό λαό, αντανάκλαση των οποίων είναι η τιμητική θέση της Ελλάδας στην φετινή ΔΕΒ Βελιγραδίου.

·

·

«Άτιμο παιδί»! Ωραίες οι διαρροές σου στο ΒΗΜΑ της Κυριακής αλλά ατυχώς για εσένα σε «έδειξαν» και σε πήραν χαμπάρι εκείνοι τους οποίους «καρφώνεις». Οπότε τι περιμένει εσένα και τους υπολοίπους της παρέας Σκυλακάκη, δεν θέλω ούτε να το φανταστώ!