22 Ιουλ 2009

Εκλογικό σεμινάριο της Ελληνικής προεδρίας ΟΑΣΕ

Στο διήμερο (16-17/7) σεμινάριο της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ για τις επιτροπές εκλογικού μάνατζμεντ αναφέρεται ανακοίνωση Τύπου του Γραφείου Τύπου και Δημόσιας Ενημέρωσης του ΟΑΣΕ με τίτλο «Η προεδρία του ΟΑΣΕ διοργανώνει ειδικό σεμινάριο για τις επιτροπές εκλογικής διαχείρισης».

Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Προεδρία δήλωσε ότι το σεμινάριο συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του πλαισίου της συζήτησης που διεξάγεται για ζητήματα εκλογών και στη διασφάλιση ότι οι εκλογικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη διεξάγονται σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ.

Σύμφωνα με δήλωση της Ελληνίδας πρέσβεως, Μάρας Μαρινάκη, Προέδρου του Μόνιμου Συμβουλίου που εδρεύει στη Βιέννη, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο αναγνώρισαν την ανάγκη το εκλογικό μάνατζμεντ να θεμελιώνεται σε βασικές, αλλά θεμελιώδεις καθοδηγητικές αρχές όπως η ανεξαρτησία, η αμεροληψία, η ακεραιότητα και η διαφάνεια. «Είναι ουσιαστικής σημασίας για την εκλογική διαδικασία μιας χώρας οι επιτροπές εκλογικού μάνατζμεντ που διαχειρίζονται τις εκλογές να αναγνωρίζονται ως ανεξάρτητες από κάθε κόμμα και γενικά από κάθε πολιτική ανάμιξη. Αν δεν έχουν αυτή την εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία τους, ολόκληρη η εκλογική διαδικασία και τα αποτελέσματα των εκλογών μπορούν να αμφισβητηθούν», δήλωσε η Ελληνίδα πρέσβης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι στο σεμινάριο, το οποίο διοργανώθηκε με την υποστήριξη της γραμματείας του ΟΑΣΕ στη Βιέννη και του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εδρεύει στη Βαρσοβία, συμμετείχαν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και εθνικών επιτροπών εκλογικού μάνατζμεντ, ενώ μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η δομή των επιτροπών εκλογικής διαχείρισης, ο ρόλος τους στη βελτίωση της εκλογικής νομοθεσίας και πρακτικής και η πλήρης αξιοποίηση των αναφορών και συστάσεων των διεθνών και τοπικών παρατηρητών.