1 Ιουλ 2009

Ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στον Καύκασο εμπεριέχουν προκλήσεις;

Η αγγλόφωνη ρωσική εφημερίδα The Moscow Times (30/6), δημοσιεύει ρεπορτάζ σχετικά με την στρατιωτική άσκηση ευρείας κλίμακας που πραγματοποιεί ο ρωσικός στρατός στον Βόρειο Καύκασο, από χθες και μέχρι τις 6 Ιουλίου (ημερομηνία άφιξης του Αμερικανού προέδρου στη Μόσχα), με την ονομασία «Καύκασος 2009».
Στην άσκηση συμμετέχουν πάνω από 8500 στρατιώτες υπό την προσωπική επίβλεψη του αρχηγού του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγού Νικολάι Μακάρο

Ο υποθετικός στόχος των ασκήσεων είναι ότι δημιουργείται κρίση από ‘επιδρομείς συμμορίτες’ και η εφημερίδα θεωρεί τον στόχο αυτό πολύ πιθανό, γιατί «κάθε άλλο σενάριο ασκήσεων στη Νότια Ρωσία, όπως π. χ. μια εισβολή του κανονικού τουρκικού ή ιρανικού στρατού, θα φαινόταν τραβηγμένο από τα μαλλιά». «Δυστυχώς οι πραγματικοί συμμορίτες δεν είναι σπάνιοι σ’ αυτήν την περιοχή, όπως και οι προστάτες τους από την άλλη πλευρά των ρωσικών συνόρων», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Η εφημερίδα Βέντομοστι με τίτλο «Ο πόλεμος ανακάλυψε τα ελαττώματα» δημοσιεύει ρεπορτάζ του Αλεξάντρ Νικόλσκι, που υπενθυμίζει ότι μερικές μέρες πριν από τον πόλεμο στη Νότια Οσετία το 2008, η Ρωσία έκανε παρόμοιες ασκήσεις και όμως στη διάρκεια των εχθροπραξιών ήρθαν στο φως σημαντικά ελαττώματα στις ενέργειες των αεροπορικών δυνάμεων και στις διαβιβάσεις.
Παράλληλα, η εφημερίδα σημειώνει ότι στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν και ορισμένες ‘εθνικές’ ένοπλες δυνάμεις των αποσχισθέντων περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, ενώ ο υφυπουργός Άμυνας της Γεωργίας Αλεξάντρ Ναλμπάντοφ χαρακτήρισε τις ασκήσεις ως προβοκάτσια.