1 Ιουλ 2009

Σοβαρές διαφωνίες στα Σκόπια για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας Dnevnik, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε απορρίπτει την πρόταση του DPA για νέα διεθνοτική συμφωνία μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών. Χαρακτηριστικά, το ανακοινωθέν σημειώνει: «Η Πρεσβεία διατηρεί συστηματικές επαφές με όλα τα πολιτικά κόμματα στην “Μακεδονία” συμπεριλαμβανομένου του DPA, ώστε να μπορεί να συζητά σημαντικά ζητήματα και δράσεις. Έχουμε επίσης συζητήσει τα σχέδια του DPA, αλλά μόνο τους γενικούς στόχους, όχι λεπτομέρειες. Ως συνυπογράφοντες της Συμφωνίας – Πλαίσιο της Αχρίδας την υποστηρίζουμε και πιστεύουμε ακόμη ότι η εφαρμογή της είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα και την ευημερία της “Μακεδονίας”.
Ο ηγέτης του DUI, κ. Αχμέτι, σχολιάζοντας την πρόταση του DPA, δήλωσε ότι κάποια κόμματα και άτομα καταθέτουν διάφορες προτάσεις μόνο και μόνο για να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής ή για να αποκαταστήσουν την προγενέστερη εικόνα τους. «Χτίζουμε ένα κοινό σπίτι και τώρα τοποθετούμε τη στέγη. Πιστεύω ότι θα πρέπει να εργαστούμε ώστε να παράσχουμε όλες τις συνθήκες ώστε όλοι όσοι μένουν εδώ να αισθάνονται καλά», δήλωσε ο κ. Αχμέτι.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Kanal5, εκπρόσωποι της “Νέας Δημοκρατίας “ δήλωσαν ότι η δυναμική της εφαρμογής της Συμφωνίας – Πλαίσιο της Αχρίδας μπορεί να μην πραγματοποιείται με τον αναμενόμενο ρυθμό αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η Συμφωνία είναι άχρηστη. Ο
i εκπρόσωποι του κόμματος του κ. Σελμάνι σημείωσαν επίσης ότι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται ότι το κόμμα θα ζητήσει την εφαρμογή αυτής της διεθνώς αναγνωρισμένης συμφωνίας.
Ο Αλβανός αναλυτής κ. Σασιβάρι θεωρεί ότι η νέα συμφωνία που προτείνει το DPA δεν συνεπάγεται ομοσπονδιοποίηση με την κλασική έννοια του όρου. «Στοιχεία ομοσπονδοποίησης υπάρχουν επίσης στη λειτουργία των θεσμών. Αυτό δεν αποτελεί γεωγραφική ομοσπονδοποίηση. Η αποδοχή της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το εάν η διένεξη για το ζήτημα του ονόματος και οι διαδικασίες ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης επιλυθούν σύντομα καθώς και από την ανάπτυξη των πολιτικών συνθηκών στη χώρα. Αν οι διαδικασίες ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης αποτελματωθούν θα ξεκινήσει στη “Μακεδονία” μια περίοδος εθνοτικών, κοινωνικών και άλλων διαιρέσεων. Σε μια τέτοια κατάσταση νέες συμφωνίες θα είναι απόλυτα απαραίτητες για τη διατήρηση της συνοχής της κοινωνίας και των θεσμών», ανέφερε ο κ. Σασιβάρι (πηγή: ε/φ Dnevnik).
Ο αναλυτής Βλάντιμιρ Μποζίνοβσκι θεωρεί ότι η νέα συμφωνία που προτείνει ο κ. Θάτσι δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας. «Με τη νέα συμφωνία ο κ. Θάτσι θέλει να αποκαταστήσει τα ποσοστά δημοφιλίας του. Το DPA χάνει την υποστήριξη των πολιτών επειδή το κόμμα δεν προσφέρει καμία πολιτική ιδεολογία. Ο μόνος τρόπος για να αποκαταστήσει το DPA τα ποσοστά δημοφιλίας του είναι να ριζοσπαστικοποιηθεί. Έχουμε μια Συμφωνία – Πλαίσιο η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί όχι να επαναπροσδιοριστεί. Αντί να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή, το DPA θα τιμωρηθεί από τους πολίτες στις εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μποζίνοβσκι