1 Ιουλ 2009

Η Σουηδία και ο F. Reinfeldt έχουν τώρα την ευκαιρία να δείξουν ότι μπορούν να ηγηθούν της ΕΕ

Η εφημερίδα Hedström επισημαίνει κατ αρχάς ότι όλοι οι περί την προεδρία έχουν μελετήσει το αντικείμενο τους και είναι καλά προετοιμασμένοι, όμως πάντα συμβαίνουν απρόοπτα γεγονότα και ο τρόπος χειρισμού τους είναι αυτό που καθορίζει την ικανότητα της προεδρεύουσας χώρας. «Έτσι -συνεχίζει η Hedström- κέρδισε η Σουηδία την μεγαλύτερη επιτυχία της σαν προεδρεύουσα χώρα το 2001. Με την αξιέπαινη πρωτοποριακή πρωτοβουλία της τότε ΥΠΕΞ Anna Lindh για μια νέα κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική - πρωτοβουλία η οποία, απέτρεψε τον εμφύλιο πόλεμο που επρόκειτο να ξεσπάσει στην Μακεδονία (sic)». Και ακολουθεί το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία το 2008 κατά την προεδρία της αντιμετώπισε επιτυχώς, σωρεία κρίσεων «Ενώ η Τσεχία πήγε στραβά από την αρχή, καθώς πανικοβλήθηκε με τον πόλεμο της Γάζας.»
Και σήμερα αποφασιστικό θέμα είναι αυτό της αντιμετώπισης των κλιματολογικών αλλαγών.

Το κλίμα
«Το πρώτο δύσκολο εγχείρημα είναι να συμφωνήσουν οι 27 χώρες-μέλη. Οι οποίες εν μέσω της οικονομικής κρίσης πρέπει να εμμείνουν στην υπόσχεσή τους για την μείωση των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακος με 20% έως το 2020 και ακόμη να ψηλώσουν τον πήχη στο 30%, εάν οι βιομηχανικές χώρες συμφωνήσουν. Και ήδη πριν τη Διάσκεψη Κορυφής στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, οι 27 θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει στο πως θα μοιράσουν μεταξύ τους το κόστος της ΕΕ για την προστασία του κλίματος. Οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ έχουν λογαριάσει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ανάγκη, έως το 2020, περίπου 100 δις ευρώ για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις για την προστασία του κλίματος. Και χώρες που εκπέμπουν μεγάλους ρύπους, με την Πολωνία επικεφαλής ζητούν, ήδη πριν να πάνε στην Κοπεγχάγη, εγγυήσεις για το ότι δεν θα επιβαρυνθούν με το μεγαλύτερο μέρος του απαιτούμενου ποσού. Παράλληλα, οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες, παραμονεύουν η μια την άλλη. Με εξαίρεση την ΕΕ, καμιά από αυτές δεν έχει δώσει κάποια υπόσχεση που έστω να πλησιάζει τον στόχο - δηλαδή την μείωση των ρύπων κατά 25- 40%, έως το 2020.
Ο Reinfeldt μπαίνει λοιπόν σε αυτή την σφηκοφωλιά για να πείσει τους αρχηγούς του κόσμου, πριν από την Κοπεγχάγη - αρχίζοντας ήδη την ερχόμενη εβδομάδα, στην Ιταλία, στην Σύνοδο των G8 και συνεχίζοντας με μια σειρά συναντήσεων κορυφής με τις ΗΠΑ, Ινδίες, Κίνα, Ρωσία και πολλές- πολλές άλλες.»
Η οικονομική κρίση
Στόχος της κυβέρνησης είναι: «Η αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της κρίσης επάνω στην ανάπτυξη και την απασχόληση, επιδιώκοντας την οικονομική ανάκαμψη όσο το δυνατό γρηγορότερα.» Και πρώτο βήμα είναι η επεξεργασία νέων νόμων της ΕΕ για τον έλεγχο και την ρύθμιση της αγοράς κεφαλαίων. Ήδη το Σεπτέμβριο αναμένεται σχετική πρόταση της ΕΕ.
Το θέμα όμως δεν είναι εύκολο. Η Μεγάλη Βρετανία δεν θέλει σφιχτή ρύθμιση που θα υποσκάψει την θέση του Λονδίνου σαν διεθνές κέντρο χρηματαγοράς.
Τα δημοσιονομικά των χωρών –μελών Κατά τη διάρκεια της κρίσης η ΕΕ χαλάρωσε τους σκληρούς κανόνες της σχετικά με τον προϋπολογισμό κάθε χώρας- μέλους, έτσι το δημοσιονομικό έλλειμμα σε πολλές από αυτές έχει μεγαλώσει από τα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. «Η Σουηδία όμως πιστεύει ότι τώρα πρέπει να επιστρέψουμε στους παλιούς κανόνες και ο Reinfeldt μιλάει για μια στρατηγική εξόδου (exitstrategi ) από το έλλειμμα.
Stockholmsprogrammet
Η Σουηδία φιλοδοξεί να επεξεργαστεί ένα νέο πενταετές πρόγραμμα συνεργασίας των χωρών - μελών για την καταπολέμηση του εγκλήματος και τα θέματα μετανάστευσης και ασυλίας. Έχει δε να αντιμετωπίσει τις φωνές εκείνων που φωνάζουν εναντίον της λαθρομετανάστευσης -ενώ λίγοι υπερασπίζονται το ανθρώπινο δικαίωμα της αναζήτησης ασύλου.
«Τέλος, η Σουηδία φιλοδοξεί να προωθήσει την μετανάστευση εργατικού δυναμικού- θέμα επίσης αμφιλεγόμενο
Στρατηγική για τη σωτηρία της Βαλτικής (Östersjö-strategi)
«Το θέμα δεν πρόκειται να προκαλέσει ούτε μεγάλους τίτλους στις ε/φ, ούτε να προσκρούσει σε αντιρρήσεις.» Πρόκειται για την εξυγίανση του περιβάλλοντος της Βαλτικής, την ασφάλεια των πλόων και την συνεργασία των χωρών της Βαλτικής.
Διεύρυνση
«Η διεύρυνση της ΕΕ ήταν πάντα ένα από τα αγαπημένα θέματα της Σουηδίας. Τους τελευταίους όμως μήνες φαίνεται ότι κατρακύλησε σε χαμηλότερη θέση στον κατάλογο προτεραιοτήτων της Σουηδίας. Ο Reinfeldt αφιέρωσε μόνο μερικές φράσεις στο θέμα της διεύρυνσης, όταν παρουσίασε στην Βουλή το πρόγραμμα της προεδρίας και εξ ίσου λίγο χώρο καταλαμβάνει και στο έντυπο πρόγραμμα.
- Η διεύρυνση κατέβηκε από την τρίτη στην έκτη θέση, διαπίστωσε μελαγχολικά ένας πρέσβης Βαλκανικής χώρας μετά την ομιλία του Reinfeldt.
Αυτό δείχνει και ποιες μάχες θέλει να δώσει η κυβέρνηση, αλλά και μια προσαρμογή στην πραγματικότητα της κουρασμένης από τις διευρύνσεις Ευρώπης. Η συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Κροατίας μπλοκάρεται από μια συνοριακή διένεξη μεταξύ της Κροατίας και της χώρας- μέλους, Σλοβενίας - μια διένεξη που είναι δύσκολο να λυθεί.
Η δε πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα κριθεί, κατά μεγάλο μέρος, από την εξέλιξη των διενεργούμενων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου – θέμα στο οποίο η ΕΕ έχει μικρές δυνατότητες επιρροής. Επίσης η αντίσταση κατά της ένταξης της Τουρκίας, είναι μεγάλη στις μεγάλες και σημαντικές χώρες –μέλη, Γαλλία και Γερμανία.» καταλήγει η Hedström.