8 Ιαν 2010

Ο Χ. Θαπατέρο ζητά μέτρα σε βάρος χωρών-μελών που παραβιάζουν την οικονομική πολιτική της ΕΕ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, ζήτησε σήμερα να επιβάλλονται ποινές στις χώρες-μέλη που δεν κάνουν αρκετά για να διασφαλίσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Ο Θαπατέρο είπε στους δημοσιογράφους ότι το ζήτημα των "διορθωτικών μέτρων" θα τεθεί στην ατζέντα της συνόδου κορυφής που έχει συγκληθεί για τις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. "Είναι απολύτως απαραίτητο για την Οικονομική Στρατηγική του 2020 (...) να αποκτήσει ένα νέο χαρακτήρα, ένα δεσμευτικό χαρακτήρα", εξήγησε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Θαπατέρο, μία από τις ποινές θα μπορούσε να είναι η μείωση των επιχορηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα απείθαρχα μέλη."Θα το βάλουμε στο τραπέζι. Αλλά δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα των συζητήσεων", είπε.
Ο Θαπατέρο υποστήριξε εξάλλου ότι η αποκαλούμενη "Στρατηγική της Λισαβόνας" δεν πέτυχε τον στόχο της, να μετατρέψει δηλαδή την Ευρώπη στη δυναμικότερη οικονομία του κόσμου επειδή "η συμμόρφωση ήταν απλώς στα λόγια". "Πρέπει να ξεκινήσουμε ένα νέο διάλογο για να κάνουμε πιο αποτελεσματική (την κοινή οικονομική πολιτική) και να διασφαλίσουμε ότι όλες οι χώρες μέλη θα είναι υποχρεωμένες να συμμορφώνονται στους κανόνες", τόνισε.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης οι ηγέτες των 16 χωρών-μελών της ευρωζώνης να συναντηθούν ξεχωριστά, όπως είχε και τον Οκτώβριο με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. "Θα πρέπει να το ξανακάνουμε", είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Θαπατέρο, αναφερόμενος στην Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το τεστ στήριξης προς ένα κράτος μέλος θα στεφθεί με επιτυχία. Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η οικονομική κρίση απέδειξε πως απαιτείται περισσότερος οικονομικός συντονισμός και "περισσότερη οικονομική ένωση" με ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των 27 εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να παραμείνει ισχυρή και με ευημερία.