10 Δεκ 2009

Ο Γ. Παπανδρέου επιζητεί σύντομη λύση με την πΓΔΜ;

Διαψεύσθηκε χθες η πληροφορία για τηλεφώνημα του Γ. Παπανδρέου στον Ν. Γκρούεφσκι σε σχέση με την αναβολή της συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της απόδοσης ημεομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσων των Σκοπίων. Το τηλεφώνημα αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, παρά το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να βρει τον Ν. Γκρούεφσκι, ουσιαστικά για να του επισημάνει ότι δεν πρέπει να ανακοπεί η προσπάθεια των διαπραγματεύσεων για το όνομα των Σκοπίων, επειδή η Ελλάδα φρόντισε ως όφειλε να διασφαλίσει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη των Σκοπίων πάει πίσω μέχρι να λυθεί το θέμα του ονόματος. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για κίνηση του έλληνα πρωθυπουργού να προκαταλάβει τις ευρωπαϊκές αρχές, που ζητούν επίλυση μέσα στο επόμενο τρίμηνο και μάλιστα με απ' ευθείας διμερείς διαπραγματεύσεις.

Στο σημείο αυτό ποντάρει, και πάλι λαναθασμένα η σκοπιανή ηγεσία, αφού η επίκληση του βέτο από την Αθήνα μπορεί να τραινάρει επ' αόριστο τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ασχέτως του τ λένε και υπόσχονται οι "συνσεταίροι" μας στην ΕΕ Τ Σκόπια θεωρούν πως την επόμενη φορά, Μάρτι η λίγο αργόιτερα η Ισπανική Προεδρία θα προχωρήσει σε απόδοση ημερομηνίας έναρξης κάτω από την πιέση των άλλων χωρών - μελών της ΕΕ, ασχέτως των ελληνικών αντιρρήσεων.

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί, εκτός αν οι μυστικές διαπραγματεύσεις και η εκτός ΟΗΕ συζητήσεις οδηγούν ακριβώς σ αυτό, να οπισθοχωρήσουμε ακόμη μια φορά όπως και με την Τουρκία προχθές και να επιτρέψουμε στα Σκόπια να πιστέψουν ότι καθορίζουν αυτά την ατζέντα στην περιοχή.