12 Νοε 2009

Γερμανική αντίληψη για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία

Η Γερμανίδα Υφυπουργός αρμόδια για θέματα ενσωμάτωσης μεταναστών, Maria Böhmer, χαιρέτισε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, τις δηλώσεις εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία της Εκκλησίας του Αποστόλου Παύλου στην Ταρσό ως χώρου θρησκευτικής λατρείας. Η Εκκλησία, η οποία βρίσκεται στον τόπο γέννησης του Απ.Παύλου, λειτουργεί σήμερα ως Μουσείο. Πέρυσι κατ’εξαίρεση, κατά το έτος του Απ.Παύλου, το οποίο τελείωσε το περασμένο καλοκαίρι, η Εκκλησία διατίθετο για Θείες Λειτουργίες.
Η Γερμανίδα Υφυπουργός εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του Προέδρου της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ali Bardakoglou, και του Τούρκου Υφυπουργού Faruk Celik, οι οποίοι τόνισαν το σαββατοκύριακο στην Κολωνία, στο πλαίσιο των εργασιών θεμελίωσης του νέου ισλαμικού τεμένους στην πόλη, ότι θα προσεγγίσουν τη χριστιανική μειονότητα στην Τουρκία στο πλαίσιο του διαλόγου για την Εκκλησία του Αποστόλου Παύλου.
Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τύπου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η κα Böhmer δήλωσε τα ακόλουθα:
Οι πρόσφατες δηλώσεις μας δίνουν ελπίδα. Συνιστούν πραγματικό μήνυμα για τους Χριστιανούς στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο. Τώρα αυτό που είναι σημαντικό, είναι τα λόγια να ακολουθήσουν έργα. Η θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία δεν πρέπει να υπάρχει μόνο στα χαρτιά αλλά να εξασφαλίζεται και στην καθημερινότητα.
Η αντιμετώπιση της Εκκλησίας του Αποστόλου Παύλου από την τουρκική κυβέρνηση αποτελεί τεστ για την Τουρκία στο ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας. Η χριστιανική μειονότητα στην Τουρκία έχει δικαίωμα να ασκεί τη θρησκευτική της λατρεία. Γι’ αυτό απευθύνω επίμονη έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση, να υλοποιήσει της εξαγγελίες της και να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης, η οποία θα υλοποιηθεί και στην Ταρσό. Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ύψιστο αγαθό, το οποίο προστατεύεται στη Γερμανία από το Σύνταγμα και καθιστά δυνατή την ανέγερση ισλαμικών τεμένων, όπως στην Κολωνία. Όποιος εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία, προάγει την αμοιβαία ανεκτικότητα μεταξύ των θρησκειών και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους
.