11 Φεβ 2010

Τελικά σωζόμαστε;

Ο νέος - πρώτος- Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βαν Ρομπόϋ, υποδέχεται σήμερα τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός του συνήθους χώρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην αίθουσα συμβουλίων του Πανεπιστημίου Solvay, των Βρυξελλών, με στόχο να δρομολογηθεί η ήδη ειλλημένη απόφαση για τη σύσταση ταμείου από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί, έναντι σοβαρών όρων, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου. Η συζήτηση σαν άτυπη κατέληξε απλά στη γενική τοποθέτηση της Ένωσης ενώ οι λεπτομέρειες θα προκύψουν την ερχόμενη εβδομάδα στη διάρκεια της συνάντησης του Ecofin και Eurogroup. Την κεντρική εισήγηση θα κάνει ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γιούνκερ, που ήδη έχει συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου.
Αντιρρήσεις φαίνεται να έχουν εκδηλωθεί, από το "συνήθη ύποπτο" της ΕΕ την Βρετανία αλλά και από ορισμένες μιρκές χώρες που φοβούνται ότι τυχόν οικονομική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού νότου ενδέχεται αν τους στερήσει κονδύλια που θα πήγαιναν στο κεντρικό ταμείο της Ένωσης και άρα στα δικά τους ταμεία μέσω προγραμμάτων.
Την ερχόμενη εβδομάδα στη διάρκεια της οριστικής διαδικασίας στήριξης, αναμένεται να τεθεί και ζήτημα ορισμού ενός "μίνι- επιτρόπου" που θα παρακολουθεί τον Προϋπολογισμό στην Ελλάδα και θα καταθέτει εκθέσεις στις βρυξέλλες και οι πληροφορίες αναφέρουν για το ρόλο αυτό τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, κ. Παπαδήμο που λήγει σε δυό μήνες η θητεία του στη Φραγκφούρτη.