11 Φεβ 2010

Γεύμα Ν. Σαρκοζί – Γ.Παπανδρέου και … παραγγελίες!

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, δέχθηκε χθες σε γεύμα εργασίας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Είχαν μία εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα που θα βρεθούν στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου.
Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε κατά τρόπο εμπεριστατωμένο τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Παπανδρέου για μια ακόμη φορά ανάπτυξε τη θέση της Αθήνας για την ανάγκη Ευρωπαϊκής αντίδρασης στις επιθέσεις των κερδοσκόπων προκειμένου να διασφαλιστεί η ισχύς του ευρώ και εμμέσως και η αντιμετώπιση του δανεισμού της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές.
Ο κ. Σαρκοζί, είχε προηγουμένως τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και θα πραγματοποιήσει σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέυ, στην προοπτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου και τις αναγκαίες ρυθμίσεις που πρέπει να περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη προκειμένου να συζητηθεί μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης των αγορών και των πιέσεων που ασκούνται τώρα (αλλά πιθανόν και στο μέλλον) στο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα.

Όπως ήδη χθες ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ προέβλεψε ο κ. Σαρκοζί ζήτησε πλήρη ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τη Γάλλο – Γερμανική πολιτική στην ΕΕ ενώ απέσπασε την υπόσχεση για την αγορά από τη Γαλλία των 6 φρεγατών, τύπου FREMM και 15 ελικοπτέρων Super Puma, ενώ αναμένεται να δοθεί στη Γερμανία μια option για 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter.

Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου

Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση με τον Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, επιβεβαιώνοντας τις βαθιές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Είχαμε την ευκαιρία να διατρέξουμε θέματα που μας αφορούν στην ευρύτερη περιοχή, όπως η μεσογειακή συνεργασία, τα Βαλκάνια, το Κυπριακό ζήτημα, αλλά και γενικότερα οι ευρωπαϊκές προοπτικές, σε ό,τι αφορά τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο και βεβαίως, την ευρωπαϊκή προοπτική της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, αλλά και της κλιματικής κρίσης. Θέλω να τονίσω λοιπόν την πολύ καλή συνεργασία και την πολύ καλή συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο, κ. Σαρκοζί.
Σχετικά με την οικονομική κρίση, που αφορά και στη χώρα μας, την Ελλάδα, τον διαβεβαίωσα για την ισχυρή πολιτική μας βούληση να εφαρμοστεί κατά γράμμα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο έχουμε καταθέσει και περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και τόνισα ότι έχουμε πάρει πρόσφατα, τις προηγούμενες ημέρες, και επιπλέον ενισχυτικά μέτρα για την εφαρμογή αυτού του Προγράμματος, ώστε να μειώσουμε το έλλειμμα το 2010, από το 12,7% που είναι σήμερα, στο 8,7%, καθώς και ότι η Ελλάδα - όπως έχω τονίσει επανειλημμένως - είναι έτοιμη να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο, ώστε να εγγυηθεί ότι αυτός ο στόχος θα πραγματοποιηθεί
».

Τέλος, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είχε απόψε τηλεφωνικές επαφές με τον Χέρμαν Βαν Ρόμπει, πρόεδρο της ΕΕ, την Βαρόνη Κάθριν Αστον, υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ, τον Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.
Επίσης ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναχώρησε το απόγευμα από το Παρίσι όπου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας για τις Βρυξέλλες, θα παρακαθήσει απόψε σε δείπνο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος όπου και θα έχει επαφές με τους κ.κ. Σόκρατες, Θαπατέρο και Μπράουν.