9 Φεβ 2010

Η χθεσινή Γ. Σ. των κλάδων του ΥΠΕΞ – περίεργη συμπεριφορά Δημ. Δρούτσα

Χάος επικράτησε χθες στη μαζικότερη συγκέντρωση υπαλλήλων όλων των κλάδων του υπεξ, που έχει πραγματοποιηθεί στην ιστορία του υπουργείου. όχι μόνο γέμισε η αίθουσα «Γιάννος Κρανιδιώτης» αλλά και οι σκάλες ως και το πεζοδρόμιο επί της Ακαδημίας. Οι τόνοι υψηλοί, η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση έκδηλες αλλά όπως μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς δεν μπόρεσε να διαμορφωθεί μια κοινή θέση, ιδιαίτερα μετά τις διασπαστικές παρεμβάσεις του ανυπεξ, Δημ. Δρούτσα, που επιχείρησε να διασπάσει το ενωτικό πνεύμα που χαρακτήρισε την συγκέντρωση και να στρέψει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των άλλων κλάδων εναντίον της ΕΔΥ. Ήταν προφανές πως από τη στιγμή που η ΕΔΥ κυκλοφόρησε, πλην της ενιαίας ανακοίνωσης όλων των σωματείων και χωριστή δική της, με «απειλές» εκφοβισμού της πολιτικής ηγεσίας οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των άλλων ενώσεων (που δεν είχαν ιδέα) πήραν αποστάσεις και εμφανίστηκαν διαφοροποιημένες. Παρά τη μαζική πίεση των συγκεντρωθέντων για τη δημιουργία «κοινής πλατφόρμας» των συνδικαλιστικών τους ηγεσιών αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Εντούτοις ούτε η ΕΔΥ εμφανίζεται ενωμένη. Δύο μέλη της έχουν παραιτηθεί και πολλοί διπλωματικοί, ανεξαρτήτως βαθμίδας, διαφωνούν με την «φοιτητική» δυναμική αντιμετώπιση του κ. Αϋφαντή καθώς και τις εμφανίσεις του σε τηλεοπτικά μέσα. Επίσης σοβαρές διαφοροποιήσεις έχει προκαλέσει το «εκβιαστικό» ύφος των δυο τελευταίων παραγράφων της ανακοίνωσής της, που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις και του Χ. Παμπούκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την άλλη πλευρά η παρέμβαση Δρούτσα, ελέγχεται ως «ανεύθυνη» μιας και τουλάχιστον ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που ρωτήθηκε αν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση έναντι της φορολόγησης του επιδόματος εξωτερικής υπηρεσίας να καταβάλει το υπουργείο επιπλέον οικονομικές αποζημιώσεις για κατοικίες προσωπικού στο εξωτερικό, των σπουδών των τέκνων τους, κ.ά. είπε στον ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ ότι «μα εμείς ψάχνουμε να βρούμε λεφτά, όχι να δώσουμε»! και είπε πως ο ο ανυπεξ δεν είχε για τις προτάσεις του αυτές τη σύμφωνη γνώμη του οικονομικού κυβερνητικού επιτελείου!

Τα πράγματα λοιπόν επιστρέφουν στην αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό μαθαίνουμε ότι την προσεχή Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να λάβουν αποφάσεις, ενώ σε άλλο κείμενο δημοσιεύουμε επιστολή που απέστειλε χθες ο τ. πρόεδρος των ΟΕΥ, Χρ. Φαρμάκης που εμφανίζεται να καταθέτει αντιπροτάσεις…