9 Φεβ 2010

Καταρρέει η πρόσφατη «Αρμενο – Τουρκική» φιλία!

Σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS στις συνομιλίες που είχαν την Παρασκευή 5.2 στη Βέρνη ο Ελβετός Υφυπουργός Εξωτερικών Michael Ambühl με τον Τούρκο ομόλογό του Feridun Sinirlioglu συζητήθηκε η επικύρωση των δύο πρωτοκόλλων που υπέγραψαν τον περασμένο Οκτώβριο στη Ζυρίχη η Τουρκία και Αρμενία με τη μεσολάβηση της Ελβετίας.
Το αρμενικό ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε τα πρωτόκολλα, χωρίς όμως αυτό να εκληφθεί ως παράκαμψη του συντάγματος που αναφέρεται στην αρμενική γενοκτονία. Η διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών έχει επίσης πληγεί από την εμμονή της Τουρκίας στην επίλυση της διαμάχης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Για το ίδιο θέμα η ελβετίδα ΥΠΕΞ Calmy-Rey ανησυχεί για την τύχη της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη στη Ζυρίχη μετά έντονη διπλωματική μεσολάβηση της Ελβετίας, παρουσία και της Αμερ. ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον. Για την άρση του αδιεξόδου, που έχει δημιουργηθεί με την καθυστέρηση της επικύρωσης των δύο πρωτοκόλλων, συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου την περασμένη Παρασκευή. Η απόφαση του αρμενικού ανώτατου δικαστηρίου έχει περιπλέξει την κατάσταση, ενώ η αρμενική διασπορά
στην Ελβετία κατηγορεί την Τουρκία ότι προσπάθησε να εμπλέξει την Ελβετία με το μέρος της και κατά της Αρμενίας.

Από την πλευρά της η Hürriyet στην πρώτη σελίδα της με τον τετράστηλο τίτλο «Δεν πιστεύω σε αυτή τη σύμπτωση» γράφει ότι ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου σχετικά με την προώθηση πρότασης ψηφίσματος «περί αρμενικής γενοκτονίας» στις 4 Μαρτίου στο αμερικανικό Κογκρέσο, έκανε το σχόλιο ότι αυτό αποτελεί τον τελευταίο κρίκο της στρατηγικής χρονοδιαγράμματος, που εφαρμόζουν οι Αρμένιοι την τελευταία περίοδο.
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος και με τον υπότιτλο «Τριπλός κλοιός από τους Αρμένιους» απαριθμούνται τα εξής:

  • Εκδόθηκε η αιτιολογημένη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αρμενίας, η οποία συμπεριλαμβάνει σχόλια που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά σχετικά με τα Πρωτόκολλα εξομάλυνσης, που υπέγραψε η Αρμενία με την Τουρκία.
  • Κατά τη συνάντηση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ με τον Αρμένιο ομόλογό του Σαρκισιάν, σχετικά με το θέμα του Καραμπάχ η αρμενική πλευρά έκανε πίσω από τη διαλλακτική στάση, που είχε δείξει νωρίτερα.
  • Η πρόταση ψηφίσματος «περί γενοκτονίας» θα έρθει στην ημερήσια διάταξη του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, ο οποίος ανέφερε στον Αμερικανό ΑΝ/ΥΠΕΞ Στάινμπεργκ, με τον οποίο συναντήθηκε στη Γερμανία, την ενόχληση της Άγκυρας, είπε τα εξής: «Κανένας να μην περιμένει να πιστέψουμε ότι αυτά όλα είναι σύμπτωση ή ότι συμβαίνουν τυχαία. Αυτά τα τρία γεγονότα, που σημειώθηκαν το ένα μετά το άλλο τις τελευταίες εβδομάδες, μας έχουν ενοχλήσει πολύ. Η Τουρκία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κανένα βήμα υπό την πίεση της 24ης Απριλίου». Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που η αμερικανική πρόταση ψηφίσματος, που θα συζητηθεί στις 4 Μαρτίου στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου, γίνει αποδεκτή, στη συνέχεια θα υποβληθεί στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.