26 Νοε 2009

Δρούτσας: Όχι στις διμερείς για λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Γκρουέφσκι στις Πρέσπες και το θέμα της ονομασίας έχουμε κάποια εξέλιξη απάντησε χθες ο ανυπεξ Δημ. Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες, με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, κ Ράσμουσεν. Τόνισε:
« Θα επαναλάβω μόνο, μια μέρα μετά από τη συζήτηση που είχαμε και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή, ότι η επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον κ. Ερντογάν ετοιμάζεται και πολύ σύντομα θα επιδοθεί στην τουρκική πλευρά.
Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση των Πρεσπών, να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού να συνεχίσουμε μια πρωτοβουλία την οποία είχε πάρει η Ελλάδα πριν από 10 χρόνια για την περιβαλλοντική συνεργασία στην περιοχή των Πρεσπών μεταξύ των τριών χωρών, Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ. Όπως ξέρετε, τα θέματα περιβάλλοντος είναι στο επίκεντρο της πολιτικής της νέας Κυβέρνησης και στο επίκεντρο του σκεπτικού του Πρωθυπουργού και ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη. Αυτή η πρωτοβουλία έχει τη σημασία της. Θα επαναλάβω, για μια ακόμη φορά, αυτό που τόνισα χθες και από το βήμα της Επιτροπής της Βουλής, ότι δηλαδή είναι αυτονόητο σε μια συνάντηση μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων, ότι θα υπάρξει, εάν αυτό τεθεί και μια συζήτηση γύρω από το θέμα της ονομασίας. Αλλά επιτρέψτε μου, για να μην υπάρξει ούτε το ίχνος δυνατότητας για παρερμηνείες, για άλλη μια φορά να τονίσω ότι η μόνη διαδικασία για την επίλυση του θέματος και τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι το πλαίσιο του ΟΗΕ. Επαφές όμως μεταξύ των δύο χωρών και επαφές ακόμη και στο επίπεδο των δύο Πρωθυπουργών εμείς πιστεύουμε ότι δεν βλάπτουν, ίσα-ίσα μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση και στη διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού θα συμβάλει στο να ανταποκριθεί και η πλευρά των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων με εποικοδομητικό πλέον πνεύμα, στη συζήτηση, στη διαδικασία, στην αναζήτηση της λύσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ
».