26 Νοε 2009

Ανησυχίες Μόσχας για δράση ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν

Η Ρωσία, που "ανησυχεί" για τα σχέδια του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, πρότεινε στις χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας δύο ειδικές συνόδους, στις αρχές του 2010 για την τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο ηρωίνης στη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ. "Ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιήσουμε δύο συνόδους στις οποίες θα συμμετάσχουν και εμπειρογνώμονες, και ειδικοί για το Αφγανιστάν", δήλωσε ο Ντμίτρι Ρογκοζίν κατά το τέλος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας με τους συναδέλφους του των 28 χωρών του ΝΑΤΟ.
Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, πρότεινε "την πραγματοποίηση στα τέλη Ιανουαρίου ενός Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας διευρυμένου με εμπειρογνώμονες", με την παρουσία, εκτός από τους πρέσβεις, "και εκπροσώπων των Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών Ασφαλείας" της Ρωσίας και των ομολόγων τους από τις δυτικές χώρες.
Για το λαθρεμπόριο οπίου και ηρωίνης στο Αφγανιστάν, το οποίο είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός, ο κ. Ρογκοζίν προσφέρθηκε να οργανώσει μια άλλη παρόμοια σύνοδο, τον Φεβρουάριο. "Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ήδη τη συμμετοχή του επικεφαλής της υπηρεσίας μας καταπολέμησης των ναρκωτικών Βίκτορ Ιβανόφ", δήλωσε.
"Ανησυχούμε πολύ για το λαθρεμπόριο της ηρωίνης, ένα όπλο μαζικής καταστροφής, που επιτρέπει τη χρηματοδότηση των Ταλιμπάν", είπε, επικρίνοντας εμμέσως τους Δυτικούς για το ότι δεν μπόρεσαν να το σταματήσουν, παρά τις "χιλιάδες στρατιώτες τους" στο Αφγανιστάν.
Ο κ. Ρογκοζίν εξέφρασε επίσης τη γενική "ανησυχία" της χώρας του, όπως είπε, για το θέμα της έλλειψης διαφάνειας προς τη Μόσχα των σχεδίων του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν. "Θα πρέπει να έχουμε μια γενική επισκόπηση των δραστηριοτήτων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Θέλουμε να είμαστε ενήμεροι για τη στρατηγική τους", σημείωσε.