8 Οκτ 2009

Αντιδράσεις στην προσέγγιση Τουρκίας - Αρμενίας

«Η διεθνής κοινότητα με επί κεφαλής τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ελπίζουν ότι οι κυβερνήσεις της Αρμενίας και της Τουρκίας θα συμφωνήσουν για την πραγματοποίηση μιας ιστορικής προσέγγισης το ερχόμενο Σάββατο (10/10). Όμως ο πρόεδρος της Αρμενίας, Serzh Sarkisian, συναντάει μεγάλες αντιδράσεις από τους Αρμένιους της διασποράς»
Η Hammargren κατ αρχάς σημειώνει ότι ο πρόεδρος Sarkisian επισκέφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Παρίσι για να παρουσιάσει την σχεδιαζόμενη προσέγγιση με την Τουρκία, στους Αρμένιους του Παρισιού, οι οποίοι όμως τον αποδοκίμασαν αποκαλώντας τον «Προδότη». Παρόμοιες αντιδράσεις είχαν και οι Αρμένιοι στις άλλες χώρες -Νέα Υόρκη, Λος Άντζελας Βυρηττό –τις οποίες ο πρόεδρος της Αρμενίας επισκέφτηκε τις τελευταίες ημέρες- ενόψει της αναμενόμενης προσέγγισης με την Τουρκία, με την επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών στις 10 Οκτωβρίου.
«Πολλοί από τους Αρμένιους της διασποράς -συνεχίζει η αρθρογράφος - είναι απόγονοι όσων επέζησαν την γενοκτονία στην Ανατολία το 1915 στην υπό διάλυση οθωμανική αυτοκρατορία. Οι Αρμένιοι της διασποράς είναι δυο φορές περισσότεροι από αυτούς που ζουν στην Αρμενία. Και όπως όλοι οι Αρμένιοι ανεξαιρέτως πιστεύουν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η γενοκτονία της Ανατολίας ήταν η πρώτη προμελετημένη γενοκτονία του 20 αιώνα, από την οποία πήρε μαθήματα ο Χίτλερ. Όμως η Επίσημη Τουρκία δεν παραδέχεται την εν λόγω ιστορική περιγραφή, ενώ ο Tayyip Erdogan δηλώνει ότι τα γεγονότα θα εξεταστούν από τους ιστορικούς και όχι από το κοινοβούλιο».
Αντίθετα, συνεχίζει η Hammargren, η αρμενική μειονότητα της Istanbul (sic), 60.000 περίπου τους οποίους η ίδια συνάντησε, είναι όλη υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας - Τουρκίας. Πολύ ενθαρρυντικό για αυτούς ήταν το γεγονός ότι περίπου 200.000 Τούρκοι διαδήλωσαν κατά της δολοφονίας του Αρμένιου δημοσιογράφου του Hant Dink, φωνάζοντας «Είμαστε όλοι μας Αρμένιοι» .
Είναι κάτι που δεν θα το ξεχάσω ποτέ, είπε στην Hammargren ένας Αρμένιος που ζει με μουσουλμανικό όνομα και μόνο εμπιστευτικά ομολογεί ότι είναι Αρμένιος.
«Αυτή ήταν η στρατηγική της γιαγιάς του που επέζησε την γενοκτονία», καταλήγει το άρθρο της SvD.