8 Οκτ 2009

Οι χώρες της Μπενελούξ εναντίον Μπλερ για την Προεδρία της ΕΕ

Η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο εξέφρασαν χθες στις Βρυξέλλες τις επιφυλάξεις τους σε ό,τι αφορά στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Tony Blair για τη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου της Ε.Ε., αναφέρει άρθρο του Philippe Ricard στη LE MONDE (φύλλο 08.10.2009), με τίτλο: «Οι χώρες της Benelux δεν επιθυμούν τον Tony Blair στην προεδρία της Ε.Ε.».
Σε κοινή διακοίνωση τους, οι τρεις χώρες περιέγραψαν το προφίλ που θα πρέπει - κατά την άποψή τους- να διαθέτει ο μόνιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., θέση που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Σύμφωνα με την πρότασή τους, η εν λόγω προσωπικότητα «οφείλει να έχει αποδείξει την ευρωπαϊκή της δέσμευση και να έχει αναπτύξει ένα όραμα για το σύνολο των πολιτικών της Ε.Ε.», υπαινισσόμενοι με τον τρόπο αυτό, το γεγονός ότι η Μ. Βρετανία, Πρωθυπουργός της οποίας διετέλεσε ο Blair, δεν συμμετέχει στην ευρωζώνη, αλλά ούτε και στο χώρο Schengen.
Σύμφωνα τέλος, με Βέλγο διπλωμάτη, που ο συντάκτης επικαλείται, «το προφίλ που ευνοείται από τις χώρες του Benelux αποδεικνεύει ότι ο πρώην Πρωθυπουργός δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το συγκεκριμένο αξίωμα».