17 Ιουν 2009

Barosso: δύσκολος δρόμος για την επενεκλογή

Ανταπόκριση του Martin Winter από Λουξεμβούργο δημοσιεύεται στη σημερινή Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο «Μετ’ εμποδίων ο δρόμος για τη δεύτερη θητεία» και τον υπότιτλο «Οι κυβερνήσεις της Ε. Ε., θέλουν να παραμείνει ο José Manuel Barrosso στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής, θα πρέπει, όμως, πρώτα να πείσουν το Κοινοβούλιο».
Από τη χθεσινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο δεν προέκυψε κάποιο όνομα για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι σαφές ότι ο νυν Πρόεδρος José Manuel Barroso θέλει να παραμείνει στη θέση του. Είναι, επίσης, βέβαιο, ότι το αυτό επιθυμούν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί ένα έντονο παρασκήνιο προώθησης της σιωπηρής μέχρι στιγμής υποψηφιότητας Barroso και δεν αναμένεται να υπάρξει επίσημη πρόταση μέχρι να έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στο Συμβούλιο η εκπροσώπηση των συντηρητικών και των χριστιανοδημοκρατών είναι πλειοψηφική. Στο Ευρωκοινοβούλιο υπερτερεί, επίσης, αριθμητικά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ακόμη, όμως, και με τις ψήφους των Φιλελευθέρων δεν συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός για την εκλογή Barroso. Η εκλογή του θα θεωρούνταν βέβαιη, εάν τον στήριζαν και οι Σοσιαλιστές. Ο επικεφαλής, ωστόσο, της παράταξης αυτής στο Ευρωκοινοβούλιο, Martin Schulz (SPD), απέτρεψε τους συναδέλφους του από κάτι τέτοιο. Οι Πράσινοι, οι οποίοι επέστρεψαν δυναμικά στο Ευρωκοινοβούλιο, εργάζονται υπό τον Γάλλο Daniel Cohn-Bendit προς την κατεύθυνση εναλλακτικών υποψηφιοτήτων. Αυτές μπορεί να μην έχουν πιθανότητες εκλογής, μπορούν, όμως, να δημιουργήσουν ένα ισχυρό συνασπισμό του «‘Οχι» απέναντι στην υποψηφιότητα Barroso.
Εάν δεν σταθεί δυνατό να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία για τον Barroso μεταξύ της Συνόδου Κορυφής Ιουνίου και την εναρκτήρια συνέλευση του Ευρωκοινοβουλίου, το θέμα θα παραπεμφθεί για το φθινόπωρο με τον ορισμό των νέων Επιτρόπων. Η παράταση αυτή δεν ευνοεί αναγκαστικά τον Barroso, για την εκ νέου υποψηφιότητα του οποίου δεν υπήρξε ιδιαίτερη ανταπόκριση από όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ούτε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος Πρόεδρος Nicolas Sarkozy στήριξαν με ενθουσιασμό τον Barroso. «Μάλλον, όμως, θα αναλάβει εκ νέου τη θέση, καθώς δεν υπάρχει κανένας άλλος», λέει μέλος του ΕΛΚ.
Ακόμη και σε περίπτωση εκλογής του από το Ευρωκοινοβούλιο, ο Barroso μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει εκ νέου δυσκολίες, όταν έρθει η ώρα το Κοινοβούλιο να αποφανθεί το προσεχές φθινόπωρο επί του συνόλου των νέων Επιτρόπων – συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου αυτών.