17 Ιουν 2009

Ολοκληρώθηκε το σκάνδαλο για το "τηλεγράφημα του Μοντεβιδέο"!

Ολοκληρώθηκε χθες το σκάνδαλο που προέκυψε από την υπόθεση διαφυγής του κ. Καραβέλα, μετά την καθυστέρηση με ευθύνη της υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη, διαδικασίας ενημέρωσης του υπ. Δικαιοσύνης και εξ αυτού της Εισαγγελίας για σχεδιαζόμενη διαφυγή Καραβέλα στην Ουρουγουάη. Στην προσπάθειά της να συγκαλύψει ενέργειες και ευθύνες του Γραφείου της και της ίδιας προσωπικά και με τη βοήθεια του Γενικού Γραμματέα Αρ. Αγαθοκλή και του Γενικού Διευθυντή της Α6, Ν. Καμπάνη, προχώρησε σε επιβολή ποινών σε βάρος διπλωματών, προκειμένου να διασώσει το τρωθέν κύρος της. Αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Μετά την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που παρήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αρ. Αγαθοκλής για τη διαλεύκανση της πορείας διεκπεραίωσης του τηλεγραφήματος της Πρεσβείας Μοντεβιδέο αναφορικά με την υπόθεση Καραβέλα κι αφού συμπερασματικά, διαπιστώθηκε ότι «σύγκλιση αντικειμενικών και υποκειμενικών παραγόντων συνέβαλαν σε διαπιστωθείσα καθυστέρηση διεκπεραίωσης εν λόγω τηλεγραφήματος»

Το πόρισμα της διενεργηθείσας ΕΔΕ υπεβλήθη προς τον εντολέα, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου σταθμισθούν γενόμενοι χειρισμοί, αξιολογηθούν τυχόν παραλείψεις και να εκτιμηθεί επιβολή ενδεχόμενων κυρώσεων.

Εν συνεχεία, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών έλαβε γνώση του πορίσματος και προέβη σε εισηγήσεις προς την Υπουργό Εξωτερικών κα Ντ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας υποκειμενικές ευθύνες και παραλείψεις που προκύπτουν στην όλη διαχείριση του υπό κρίση θέματος.

Προσδιόρισε ειδικότερα την ευθύνη που προκύπτει από την καθυστέρηση που προκλήθηκε με υπαιτιότητα του κυρίου αποδέκτη του τηλεγραφήματος, για την άμεση διαβίβαση του σχετικού εγγράφου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας επισήμανε ορισμένες αδυναμίες του συστήματος λειτουργίας διαχείρισης της εισερχόμενης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ, εισηγούμενος άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη, τυχόν, δυσλειτουργιών.

Η Υπουργός Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα της ΕΔΕ και τις εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ έδωσε εντολή για την άμεση επεξεργασία σχεδίου αναβάθμισης του τρόπου λειτουργίας και διαχείρισης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, η Υπουργός Εξωτερικών έθεσε στη διάθεση Υπουργού τον μέχρι σήμερα Διευθυντή της Α8 Διευθύνσεως, τοποθετώντας από σήμερα νέο Διευθυντή στην Α8 Διεύθυνση».

Αντιδράσεις ωστόσο προκαλεί η εκ νέου επιχείρηση συγκάλυψης πραγματικών γεγονότων καθώς είναι γνωστό ότι ο Γενικός Διευθυντής της Α8, πρέσβης Αλ. Κογεβίνας είχε παραιτηθεί πριν υπάρξει θέμα ΕΔΕ και η παραίτηση του αυτή είχε γίνει δεκτή από την πλευρά της υπουργού. Χθες όμως σε μια προσπάθεια να παραπληροφορήσει τονίζει ότι «ετέθη στη διάθεση της υπουργού»!